Arvo Tuomisen käsikirjoittama ja ohjaama Sota ja raha (2011) sisältää antoisan luvun Suomen lähihistoriaa. Dokumenttia elävöittää dramatisoitu osuus. Se käsittelee Andrei Zhdanovin johtaman, Helsingissä hotelli Tornissa majailleen valvontakomission toimintaa. Dramatisoitu osuus perustuu sanatarkasti pikakirjoittajan muistiinpanoihin. Zhdanovin roolissa on pietarilaisnäyttelijä Leonid Alimov.
Valvontakomissio loi pohjan sotakorvauksille, jotka Suomen määrättiin maksamaan Neuvostoliitolle. Pääpaino oli paperi- ja selluloosateollisuudessa, myöhemmin kuvaan tuli myös metalliteollisuus.
Tuominen jäljittää paikan päälle toimitettuja sotakorvaustuotteita, osansa katselmuksessa saavat niin Terijoen huvilat kuin Pietarin veturimuseon järkäleetkin.Tuominen kiteyttää, miten Suomessa sotakorvaukset(kin) tulkittiin eräänlaiseksi torjuntavoitoksi – ne olivat siunaus, ei rangaistus.
Historioitsija Sakari Heikkinen toteaa, että totta kai sotakorvauksina valmistetut tuotteet olivat menetys. Vuorineuvos Jouko Sere on toista mieltä. Hänen mukaansa monen menestyvän suomalaisyrityksen perusta luotiin sotakorvausten kautta.
Dokumenttiprojekti: Sota ja raha TV1:llä maanantaina klo 21.30