Lomalta palaavan ensimmäinen ongelma on yleensä saada kiinni työelämän vaatimasta vuorokausirytmistä.
– Lomalta paluuta seuraa kolme vaihetta: loman loppumisen haikeus, sopeutuminen arkeen ja unirytmin palautuminen, Sirkku Kivistö Työterveyslaitokselta luettelee.
Hänen mukaansa ei ole syytä huoleen, jos työt eivät sujukaan totutulla tempolla ensimmäisinä lomaltapaluupäivinä.
– Väsähtämistä ensimmäisinä työpäivinä ei kannata pelästyä, koska elimistö vasta totuttelee uuteen vuorokausirytmiin. Työhön pitäisi sopeutua noin viikossa ja työrytmin pitäisi löytyä parissa viikossa.
Työntekijä osaa Kivistön mukaan yleensä katsella loman jälkeen työtä uudesta näkökulmasta. Se olisi myös otollista aikaa arvioida työyhteisön käytäntöjä ja töiden järjestämistä uudelleen, mutta työnantajat eivät yleensä osaa ottaa irti oikeita asioita tästä ajanjaksosta.
– Parhaimmillaan lomien jälkeinen elonkorjuu voi tuottaa erinomaisen sadon. Lomien aikana ihmisten ajatukset ovat yleensä jäsentyneitä ja uusia ajatuksia saattaa syntyä lähes itsestään. Näitä ajatuksia olisi hyvä koota yhteen heti lomien jälkeen.
Lomalta paluu voi stressata
Myös Terveystalon johtavan työterveyspsykologin Tanja Lapin mukaan paluu töihin rentouttavan kesäloman jälkeen saattaa tuntua aluksi hankalalta.
– Pahimmillaan lomaltapaluuahdistus voi aiheuttaa vakavia stressioireita. Jos työelämään sopeutuminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa apua lomaltapaluuahdistukseen hakea esimerkiksi työterveyshuollosta.
Lapin mukaan monet tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ympäri vuoden ajatellen, että kesälomalla ehtii sitten levätä.
– Jos uupumus on kertynyt koko vuoden tai jopa useamman vuoden ajan, kesäloma ei ole välttämättä tarpeeksi pitkä aika palautumiseen vaan uusi uupumus voi iskeä jo muutaman työviikon jälkeen.