Jyväskylässä toimiva Suomen käsityön museo valmistautuu ensi vuonna vietettävään käsityön valtakunnalliseen juhlavuoteen keräämällä talteen suomalaisten muistoja käsi- ja taideteollisuusyhdistyksistä.
Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry perustettiin ja Suomen käsityön museo sai ensimmäiset omat toimitilansa Helsingissä. Myös moni käsi- ja taideteollisuusyhdistys on viime vuosina täyttänyt tai on pian täyttämässä saman kunnioitettavan iän.
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry ja alueelliset käsi- ja taideteollisuusyhdistykset muodostavat valtakunnallisen kaksikielisen palvelu- ja asiantuntijajärjestön Taito Groupin. Vuonna 1913 perustettu Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry hoitaa järjestön yhteisiä asioita, toimialan kehittämistä ja viestintää sekä kotimaisia ja kansainvälisiä yhteyksiä.
Koko maassa toimivan järjestön verkostoon kuuluu 21 käsi- ja taideteollisuusyhdistystä ja niiden 130 kiinteää toimipaikkaa. Järjestö on merkittävä työllistäjä. Sen palveluksessa on noin 200 vakinaista toimihenkilöä ja lisäksi työssä on mukana projektihenkilöstöä, kurssiopettajia, työllistämisvaroin palkattuja ja harjoittelijoita.
Taito ry saa opetus- ja kulttuuriministeriön kautta valtion tukea neuvontatyöhön, mutta rahoituksesta noin kaksi kolmasosaa on järjestön omarahoitusta.
Suomen käsityön museo kerää valokuvia ja kertomuksia yhdistysten historiasta kertovaa verkkonäyttelyä varten sekä tallennettavaksi museon kokoelmiin. Valokuvat ja kertomukset voivat koskea mitä tahansa yhdistyksen toimintaa aina 1900-luvun alkuvuosista nykypäivään saakka.
Vesivahinko sulki perusnäyttelyt
Suomen käsityön museo on aloitti Jyväskylässä vuonna 1983 Suomen kotiteollisuusmuseon nimellä. Nykyisen nimensä museo sai vuonna 1997 ja nykyiset tilansa kolme vuotta myöhemmin. Suomen kansallispukukeskus perustettiin Jyväskylään vuonna 1991 ja vuonna 2000 se muutti Suomen käsityön museon kanssa samoihin tiloihin Kauppakadulle.
Suomen kansallispukukeskuksen perusnäyttelyt ovat tämän kesän ajan suljettuina maaliskuussa sattuneen vesivahingon korjaustöiden vuoksi. Korjaustyön on arvoitu kestävän elokuun alkuun saakka, mutta perusnäyttelyt voitaneen avata yleisölle vasta syyskuun alkupuolella.
Käsityön museon vaihtuvien näyttelyjen tilat ja museokauppa toimivat korjaustyöstä huolimatta normaalisti.