Vasemmistoliiton valvojaisissa oli hymy harvassa
Pientä innostusta herätti heti kahdeksalta tulleiden ennakkoäänten määrä, mutta muuten tunnelma ei juuri päässyt nousemaan sunnuntai-iltana Vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa Helsingin Kaisaniemessä.
Puolue hävisi, Helsinki hävisi, Espoo, Lohja… Jopa Karkkilassa hävittiin, vaikka ensikertalainen Salla Salo oli ehdoton äänikuningatar.
Hyvät äänimäärät keränneet helsinkiläiset Paavo Arhinmäki, Outi Ojala ja Pekka Saarniokin olivat vakavina.
Pieniä ilon aiheita saatiin Tampereelta, jossa koko maan kakkonen Marjatta Stenius-Kaukonen näytti, että äänet saadaan ihmisten parissa työskentelemällä. Hyvä tulos tuli myös Kemistä, Raahesta ja Suomussalmelta.
Riihimäessä puolueen toinen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kolminkertaisti äänimääränsä edellisistä kunnallisvaaleista ja ryhmä kasvoi neljästä viiteen. Pekosta ilahdutti erityisesti se, että hän oli enää satakunnan äänen päässä kaupungin ääniharavasta, kristillisdemokraattien kansanedustajasta Päivi Räsäsestä.
– Vielä mä sen naisen lyön, Pekonen uhosi.
Ilahduttavia uutisia tippui myös esimerkiksi Pentti Tiusasen Kotkasta, Annika Lapintien Turusta, Harri Moision Vaasasta ja Martti Korhosen Oulusta saamista äänimääristä.
Iloisia oltiin myös paikallisten uusien valtuutettujen Kati Peltolan ja Silvia Modigin läpimenosta.
Perussuomalaisten
varjossa
Illan surullisin mies taisi olla Espoon Kari Uotila. Alkuillasta näytti siltä, että Espoossa Vasemmistoliitto olisi ollut ainoa puolue, joka ei olisi hävinnyt perussuomalaisten rynnistyksessä ja olisi säilyttänyt kolme valtuutettuaan, joista yksi olisi ollut maahanmuuttaja, kirjastovirkailija Abdirahman Mohamud Ali. Toisin kävi ja ryhmä pieneni kahteen, Uotilan lisäksi siinä on Kalevi Kivistö.
– Ainoa lohtu on se, että muut hävisivät perussuomalaisten vuoksi meitäkin enemmän, Uotila sanoi. Perussuomalaisten kannatus nousi Espoossa nollasta 11,6 prosenttiin, mikä merkitsee seitsemää valtuustopaikkaa.
Uotila ei odota perussuomalaisten ryhmän toiminnalta paljoakaan yhteiskunnallista panosta valtuustotyöskentelyyn.
– Värikkyyttä se varmasti lisää. Pelkällä suunsoitolla ei kuitenkaan pitemmän päälle pärjää. Toivonkin, että perussuomalaiset joutuvat nyt vastuuseen.
Hän kuitenkin toteaa, että perussuomalaisten espoolainen puheenjohtaja Timo Soini on asiallinen kaupunginvaltuutettu.
Ei ole varaa
tapetoida
Pekka Saarnio kiitteli Vasemmistoliiton ehdokkaita ja vaalityöntekijöitä.
– He ovat tehneet työnsä sankarillisesti ja henki on ollut yhtenäinen. Ei näitä vaaleja vaalityön takia hävitty, hän sanoi ja ylisti erikseen omaa tukiryhmäänsä, roihuvuorelaisia tukisukkanaisia.
– Paikka vietiin meiltä rahalla.
Samaa uskoi moni muukin.
– Meidän rasittava taakkamme on ollut se, ettei meillä ole rahaa, Espoossa ehdolla ollut Aija Typpö sanoi.
– Meillä ei ole varaa tapetoida kaupunkia kuvillamme, Outi Ojala sanoi ja oli huolestunut Vasemmistoliiton valtakunnallisesta tuloksesta. Erityisesti vihreiden vahva nousu arvelutti.
Helsingissä Vasemmistoliiton ykkösenä läpi mennyt Paavo Arhinmäki ei juuri hymyillyt vaalivalvojaisissa, vaikka totesi, että puolueen häviö ei ole katastrofaalinen.
– Moni sanoo, että meidän arvot ovat oikeat, mutta meitä on vaikea äänestää. Olemme ihmisten sydämen puolella, mutta se pitäisi pystyä kääntämään vaalimenestykseksi, hän totesi.
– Häviö tuli, vaikka tunnelma vaalikentillä oli parempi kuin ikinä.
Saarnio arvioi, että perussuomalaisten menestyksestä seuraa politiikan sirpaloitumista.
– Se ei ole hyvä asia. Se mutkistaa asioiden hoitamista, koska he eivät osaa sopia asioista.
Hän ottaa esimerkiksi Helsingissä juuri saavutetun budjettisovun. Moni Vasemmistoliiton asia jäi vielä saavuttamatta, mutta jotain myös saavutettiin.
– Saimme joukkoliikenteen tariffit pysymään entisellään, saimme miljoonan sosiaalipuolelle lisää.
Naiset näyttävät
hyviltä
Vasemmistoliiton Helsingin valtuustoryhmästä putosi näissä vaaleissa Hanna-Kaisa Siimes, nyt ensimmäinen varavaltuutettu. Puolueen kahdeksatta paikkaa kärkkyivät vuorotellen Siimeksen lisäksi Miina Kajos, Alina Mänttäri ja Eija Loukoila. Mänttäri oli tyytyväinen kasvattamaansa äänimäärään. Kajos taas totesi, ettei tiedä, miten valtuustoon tulee valituksi, jollei neljän vuoden työ varavaltuutettuna ja lautakunnan jäsenenä riitä, kun siihen yhdistää vielä onnistuneen kampanjan.
– Mutta niinhän se on, että ei näitä paikkoja sen mukaan ajeta, kuinka paljon töitä on tehnyt.
– Varavaltuutetun paikka on sinänsä minulle sopiva ratkaisu, kun perheessä on kohta kaksi vauvaa, raskaana oleva pienen tytön äiti sanoi.
– Yhden valtuustopaikan menetys on se asia, joka todella harmittaa.
Hanna-Kaisa Siimes saavutti neljä vuotta sitten kahdeksannen valtuustopaikan kymmenen äänen turvin. Nyt se oli paljon kauempana.
– Toki se on pettymys, että valtuustossa ja sosiaalilautakunnassa tekemäni työ ei riittänyt, hän sanoi sunnuntaina. Siimes myös suri puolueen valtakunnallista tulosta.
– Meillä on imagorasite, mutta tilanne kääntyy eduksemme, kunhan jaksamme jatkaa työtä.
Siimes piti Helsingin valtuustoryhmän naisvaltaisuutta hyvänä asiana. Nyt Vasemmistoliiton seitsemästä valtuutetusta valtuutetuista viisi on naisia.
– Se tekee hyvää puolueen julkikuvalle, koska kannatus on perinteisesti tullut miehiltä.