Eläkekiistan aikana ja Sata-komitean työskentelyn yhteydessä ammattiyhdistysliikkeestä on julkisuudessa tehty perusturvan vastustaja. STTK:n johtajan Markku Salomaan mukaan tämä käsitys on täysin väärä.
Hän painottaa Sata-komiteassa olleen esillä paljon erilaisia sosiaaliturvan parannusesityksiä, mutta niiden vastapainoksi esitettiin ansiosidonnaisen turvan heikentämistä. Ammattiyhdistysliike ei voinut tällaiseen suostua.
– Me olemme neuvotteluissa tottuneet siihen, että jos me vilautamme vihreätä valoa, niin EK ja muut pitävät asiaa annettuna. Sitten taas vaaditaan lisää.
– Me totesimme, että asiat eivät ole tasapainossa. Ansioturvaa ja perusturvaa pitää kyetä kehittämään yhdessä. Neuvottelutaktisesti jätimme koko perusturvaan eriävän kannan. Sanoimme, että kun hintalappuja alkaa näkyä, niin katsotaan tilannetta sitten. Missään vaiheessa asetelma ei ehtinyt mennä tähän asti.
Salomaan mukaan Sata-komiteassa on monia hyviä perusturvan parannusehdotuksia, kuten asumistukijärjestelmän parantaminen, jota ay-liike kannattaa.
– Emme kuitenkaan voineet hyväksyä tilannetta, jossa satoja miljoonia maksavat parannuksia tulisivat työssäkäyvien palkansaajien maksettavaksi. Vastapainoksi vielä leikattaisiin työttömyysturvaa. Jos olisin neuvottelijana tämän kuitannut, niin olisin saanut ottaa verokortin ja painua työvoimatoimiston jonoon.
Sata-komitean työ kuivui aika tavalla sosiaalitupoon ja eläkesopimukseen, mutta komitea jatkaa työtään vielä vuoden loppuun asti.
Toinen syytös ay-liikettä vastaan liittyy työnantajien vapauttamiseen kansaneläkemaksusta. Salomaa sanoo, että idea ei todellakaan tullut ay-liikkeeltä.
– Se vain tuli parissa palaverissa vastaan. Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti aikovansa poistaa sen elvytystoimenpiteenä ja Raimo Sailas sanoi sen olevan mukana keinovalikoimassa.
– Siinä otettiin aika hyvin EK:n toiveet huomioon. Toivottavasti se auttaa elvytystoimenpiteenä. Palkansaajat eivät sitä olleet vaatimassa.
Kela-maksun poisto-operaatio sai kuitenkin aikaan työnantajien suostumisen sosiaalitupon, jossa romutettiin Sata-komitean hurjimmat sosiaali- ja työttömyysturvan heikennysesitykset. Salomaan mukaan työmarkkinajärjestöt pystyivät isoihin ratkaisuihin, joihin Sata-komiteassa ei kyetty.
Sosiaalitupossa kuitenkin nostettiin työeläkeputkea vuodella ja osa-aikaeläkkeen ikärajaa kahdella vuodella.
– Sosiaalitupon heikennyksistä saimme kritiikkiä, mutta kokonaisuuden osana ratkaisu on siedettävä ja joiltakin osin jopa hyvä, sanoo Markku Salomaa.