Urpilainen korostaa EU:n turvallisuuspoliittista merkitystä:
Euroopan Unioni on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ensisijaisin toimintaympäristö, Sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen korosti eilen Paasikivi-seuran seminaarissa Helsingissä.
Myös Suomen Venäjä-suhteiden hoitamisen tärkeimmäksi väyläksi Urpilainen näkee EU:n.
Suomen Nato-jäsenyyttä Urpilainen käsitteli varovaisin sanakääntein. Hän esitti, että Nato-keskustelua tulee jatkaa, mutta uudelta pohjalta. Urpilainen sanoi, että nyt SDP ei näe Suomella olevan tarvetta Nato-jäsenyyteen.
– Jäsenyyspäätöksen kannalta merkittävintä on se, mitä tahtoen jäämme Naton ytimen ulkopuolelle tai mahdollisesti liitymme sen jäseneksi. Tämän vuoksi keskustelun sisällölläkin on väliä. Olisi ankeaa tehdä ratkaisuja talvisodan tai kylmänsodan asetelmia korostellen, niin kuin joissakin keskustelunavauksissa on ollut nähtävissä.
Urpilaisen mukaan pelkän jäsenyyden sijaan on keskeistä pohtia, millä toimilla ja panostuksella hyödyttäisimme parhaiten sekä kansallista että globaalia turvallisuutta.
Suomen ulkopolitiikan linjan pitää olla Urpilaisen mukaan Euroopan linja.
– Ulkopolitiikan suuri linja on siis se, että Suomi sitoutuu edistämään eurooppalaisia arvoja.
Urpilainen korosti moneen otteeseen Suomen presidenttien Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen merkitystä Suomen aktiivisen ja onnistuneen Eurooppa-politiikan luojina. Niillä linjoilla SDP haluaa jatkaa.
Ulkopoliittisen pragmatismin ja realismin rinnalle Urpilainen nostaisi selkeästi arvopohjaisen politiikan. Erityisesti EU:ssa Suomen pitäisi ajaa arvopohjaista ulkopolitiikkaa.
– Unioni on turvallisuusyhteisö, jonka jäsenenä olemme sitoutuneet yhteisvastuuseen myös ulkoisen hyökkäyksen tilanteessa. Ulko- ja turvallisuuspoliittisesti olemme siis jo liittoutuneita, vaikka olemmekin yhtä mieltä siitä, että Suomi pitää kiinni uskottavasta itsenäisestä puolustuskyvystä.
Arvoista puhuessaan Urpilainen halusi kyseenalaistaa Samuel P. Huntingtonin teorian kulttuurien törmäyksestä. Urpilainen sanoi, että kulttuurit eivät ajaudu automaattisesti keskenään konfliktiin.
Suomen yleviksi ulkopolitiikan perusarvoiksi Urpilainen luetteli humaanit läntiset arvot.
– Näitä (Suomen ulkopolitiikan) arvoja ovat demokratian ja ihmisoikeuksien edistäminen, globaali oikeudenmukaisuus, kestävä kehitys ja kansainvälisen oikeuden kunnioittaminen. Näiden periaatteiden edistäminen vahvistaa rauhaa ja turvallisuutta niin lähialueilla kuin maailmassa.