Vaikka presidenttiehdokkaat kuinka kiihdyttäisivät kampanjointiaan, niin osaan äänestäjäkunnasta he eivät enää pysty vaikuttamaan. Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä jo tuhannet kansalaiset ovat jo ehdokkaansa valinneet.
Ennakkoäänestyksen osuus on viime vuosina kasvanut. Se on helppoa ja yksinkertaista. Ennakkoäänestämisen suosiota lisää varsinkin harvaan asutuilla seuduilla se, että varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat ovat karanneet kauas – ja äänestys onnistuu arkenakin vaikka kauppareissulla.
Ennakkoäänestäminen voi nyt olla laimeampaa kuin kuusi vuotta sitten, koska kannastaan epävarmojen osuus on eri mielipidemittausten mukaan nyt aiempaa suurempi.
Edellisissä presidentinvaaleissa ennakkoon äänestäneiden osuus oli 43 prosenttia eli miltei 1,3 miljoonaa kansalaista. Kuusi vuotta sitten presidentiksi valittu Tarja Halonen sai tuolloin ensimmäisellä kierroksella ennakkoäänestä miltei puolet (49,4), mutta hänen ääniosuutensa jäi lopulta 46,3 prosenttiin. Halosella oli paljon varmoja äänestäjiä, jotka lähtivät liikkeelle heti, kun äänestäminen oli mahdollista.
Nyt vastaavaa Halosen kaltaista äänirohmua ei ehdokasjoukosta ensimmäisellä kierroksella löydy. Kuusi vuotta sitten tämän hetken galluppien suosikki Sauli Niinistön ääniosuus oli ensimmäisellä kierroksella ”vain” 24,1 prosenttia. Toisella kierroksellahan Halonen löi Niinistön noin 112 600 äänen ja 3,6 prosenttiyksikön erolla.
Nyt on tiukempi taisto siitä, ketkä ovat toisella kierroksella. Niinistön asema vaikuttaa vahvalta, mutta ei hänkään välttämättä ole ensimmäisellä kierroksella kovin ylivoimainen. Tosin monet äänestävät häntä jo toinen kierros mielessään. Kuka on kakkonen? Sen ratkaisee vasta vaalien loppusuora ja kampanjoiden huipentumat. Epävarmat äänestäjät lähtevät liikkeelle vasta vaalipäivänä jos silloinkaan.
Tällaisessa tilanteessa äänestysaktiivisuuden ennakointi on vaikeaa. Viimeksi ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 73,9 eli ei kuitenkaan järin korkea, vaikka kyseessä on henkilövaali. Toisella kierroksella oli tuolloin selkeä joko-tai-asetelma, mikä nostikin äänestysprosentin 77,2:een.