Sosiaalityöntekijät haluavat lisää etuuskäsittelijöitä kuntiin
Toimeentulotukijonot lyhenisivät tehokkaimmin, jos kunnat palkkaisivat etuuskäsittelijöitä ja pidättäytyisivät lomautuksista, esittää sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Järjestön puheenjohtaja Tero Ristimäki oudoksuu Kuntaliiton esitystä siirtää toimeentulotuen perusosan jakaminen Kelalle.
– Isossa osassa kuntia kirjalliset tukihakemukset menevät jo etuuskäsittelijöille, jotka tekevät laskennallisen työn, hän muistuttaa.
Käsittelijät ohjaavat asiakkaan sosiaalityöntekijälle, jos asiakas laskelmien perusteella tarvitsee perusosan lisäksi täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, joita myönnetään esimerkiksi päivähoitomaksuihin ja asumismenoihin.
– Olisi tärkeää saada asiakas ohjaavan sosiaalityön piiriin, jotta hänen elämäntilanteensa voitaisiin kartoittaa, Ristimäki muistuttaa.
– Toimeentulotuen perusosaa voidaan myös vähentää asiakkaan aktivoimiseksi. Kela on turhan kaavamainen paikka arvioimaan jokaisen toimeentulotukiasiakkaan parasta, hän perustelee.
Veruke henkilöstön
vähennyksille?
Viime vuonna vain reilu kolmannes sosiaalityöntekijöistä oli valmis siirtämään toimeentulotuen jakamisen Kelalle.
– Henkilöstö pelkää, että kunnat saavat siirrosta vain verukkeen vähentää sosiaalityöntekijöitä, Ristimäki kertoo.
Aiemmin asenteet olivat myönteisemmät. Ristimäki arvelee, että ilmapiiri on muuttunut jälleen jonojen pidetessä.
Kuntaliitto perustelee tuen jaon siirtoa Kelalla sillä, että siten kuntalaisten kohtelu ei vaihtelisi kunnittain.
Kuntien lomautukset
iskevät varattomiin
Talentia varoittaa, että toimeentulotukijonot uhkaavat pidetä entisestään, mikäli kuntien suunnitelmat lomautuksista ja lomarahojen vaihdosta vapaisiin toteutuvat.
– Sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat ovat saaneet kehotuksia pitää myös palkattomia vapaita, Ristimäki huomauttaa.
– Tilanne on kohtuuton. Lomautetut ja työttömät joutuvat odottamaan 10–12 viikkoa kassalta työttömyysturvaa, lisäksi pitää vielä odottaa 3–4 viikkoa kunnalta toimeentulotukea. Tässä tilanteessa kuntapäättäjät esittävät lomautuksia, joilla estetään sosiaalityöntekijöitä tekemästä työtään. Se on vastuutonta.
Kuntapuolen säästöt tulisi Ristimäen mielestä harkita uudelleen. Toimeentulotuessa, lastensuojelussa ja vammaispalveluissa on määräajat, joissa asiakkaan on saatava apua.
Ristimäki kertoo, että esimerkiksi Kuopiossa toimeentulotukijonot ovat jo 3–4 viikon mittaiset. Silti kunta lomauttaa myös sosiaalityöntekijät.
– Sosiaalityöntekijöiden työtilanne ei salli ylimääräisten lomien ottamista. Viime kädessä kärsijä on kuntalainen. Tavallisia ihmisiä, jotka ovat nyt ilman töitä, Ristimäki vetoaa kuntapäättäjiin.