Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie:
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie tyrmää Nato-kannan muutoksen valmisteilla olevassa turvallisuuspoliittisessa selonteossa.
– Olen jyrkästi eri mieltä. Jos nykyistä Nato-kantaa ollaan muuttamassa, kielteinen suhtautuminen tullaan esittämään kaikissa yhteyksissä, Lapintie toteaa.
Yleisradio uutisoi eilen, että ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeri Esko Hamilon johdolla turvallisuuspoliittista selontekoa eduskuntakäsittelyyn valmisteleva virkamiestyöryhmä olisi muuttamassa Suomen Nato-kantaa. ”Nato-optio” muutettaisiin muotoon, jossa Nato-jäsenyys esitetään myönteiseksi vaihtoehdoksi Suomelle.
Hamilon lisäksi muut virkamiestyöryhmän jäsenet ovat Markus Lyra (ulkoministeriö), Pauli Järvenpää (puolustusministeriö), Raimo Sailas (valtiovarainministeriö) ja Jarmo Viinanen (presidentin kanslia).
Hamilo itse kiistää muutoksen. Hän sanoo, että sanamuoto ei ole vielä valmis.
– Asiallisesti ottaen kanta ei ole muuttumassa. Se ei tarkoita sitä, että nyt käytettäisiin ihan samoja sanoja kuin aiemmin. Ja asiaahan ei ole vielä käsitelty UTVA:ssa, Hamilo täsmentää.
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (UTVA) käsittelee asiaa lokakuun lopulla. UTVA kokoontuu pääministerin Matti Vanhasen johdolla. Nykyisessä hallituksessa siihen kuuluvat Vanhasen lisäksi ministerit Alexander Stubb (kok.), Jyrki Katainen (kok.), Jyri Häkämies (kok.), Paavo Väyrynen (kesk.), Paula Lehtomäki (kesk.), Tarja Cronberg (vihr.) ja Astrid Thors (ruots.). Suomen kannalta keskeisiä asioita UTVA käsittelee aina yhdessä tasavallan presidentin kanssa. UTVA:n kokoukset ja pöytäkirjat ovat salaisia.
Ulkoasianvaliokunnan jäsen Lapintie oli mukana Juha Korkeaojan (kesk.) johdolla istuneessa parlamentaarisessa valmistelutyöryhmässä, joka evästi omalla loppuraportillaan heinäkuussa 2008 nyt istuvaa selontekoa valmistelevaa virkamiestyöryhmää. Parlamentaarisessa työryhmässä olivat mukana kaikki eduskuntapuolueet.
– Ihmettelen kyllä kovasti tällaista uuden muotoilun ehdotusta. Nato-asia ei ollut työryhmässämme edes mikään iso asia. Siellä todettiin, ettei Nato-jäsenyysasiassa eikä turvallisuusympäristössä ole tapahtunut mitään muutoksia, joiden vuoksi Suomen Nato-kantaa pitäisi muuttaa, Lapintie sanoo.
Liittoutumattomana
hyvä jatkaa
Lapintien mukaan työryhmän iso asia oli puolustusmenojen suhde muuhun budjettiin.
– Siitäkin todettiin, ettei ole tapahtunut mitään sellaista, että puolustusmäärärahoja pitäisi korottaa. Tämähän oli esimerkiksi juuri kokoomuslaisille niin kova pala, että työryhmän loppuraportti venyi juhannuksen jälkeiseen aikaan.
Lapintie sanoo, että edellisessä turvallisuuspoliittisessa selonteossa on ihan asiallinen ja hyvä Nato-kanta, jota nykyisen hallituksen ohjelmakin noudattaa.
– Ei todellakaan ole mitään syytä uusiin muotoiluihin. Suomalaisille on hyvä asia, että pysytään liittoutumattomina näissä maailman myllerryksissä.