Venäjän parlamentin eli duuman vaalit eivät muuttaneet maan valta-asetelmia, mutta vaikuttanevat kuitenkin poliittiseen ilmapiiriin maassa. Hallitseva valtapuolue Yhtenäinen Venäjä sai yksinkertaisen enemmistön duumaan, vaikka menettikin lähes 80 paikkaa. Vaalilautakunnan mukaan puolueen kannatus jäi 49,5 prosenttiin, kun se edellisissä vaaleissa oli 64 prosenttia.
Valtapuolue kärsi selvän tappion, vaikka se voikin tukipuolueidensa kanssa hallita maata miltei entiseen malliin. Oppositio vahvistui, mutta sen voima ei edelleenkään riitä vaikuttamaan maan politiikkaan.
Vaalitulos kertoo joka tapauksessa siitä, että Vladimir Putinin asema ei ole läheskään niin vahva, kuin hän itse on antanut ymmärtää. Vaalituloksella saattaa olla joitakin heijastusvaikutuksia Putinin presidentinvaalikampanjaan. Tosin Putinin valtakoneisto varmistanee sen, ettei hänelle ilmaannu vaalissa uskottavia vastaehdokkaita.
Vaalien rehellisyys on jälleen – kuten edellisissäkin vaaleissa – asetettu kyseenalaiseksi niin maan sisällä kuin ulkomaisten tarkkailijoidenkin keskuudessa. Valtakoneisto piti ennakkoon huolen siitä, että kaikki halukkaat puolueet eivät edes päässeet mittauttamaan kannatustaan. Etyjin tarkkailijat puolestaan ovat raportoineet, että muun muassa vaaliuurniin oli laitettu jo etukäteen äänestyslippuja. Tarkkailijoiden mukaan Yhtenäinen Venäjä -puoluetta myös suosittiin kampanjan aikana muiden kustannuksella.
Ehkä vaalivilppi ei lopulta ratkaissut itse tulosta, mutta sen harjoittaminen jättää vaaleista pahan maun ja kertoo siitä, että Venäjällä on demokraattisissa menettelytavoissa vielä paljon opittavaa.