Energiayhtiö Fortumin ympäröinyt kohu kulminoituu tänään, kun osakkaat kokoontuvat yhtiökokoukseen ja valitsevat energiajätille uuden hallituksen. Se puolestaan joutuu ensi töikseen ottamaan kantaa toimitusjohtajaan. Osakeyhtiössä toimitusjohtajan on nautittava yhtiön hallituksen luottamusta.
Toimitusjohtaja Mikael Lilius joutunee pakkaamaan tavaransa heti eikä vasta joulukuussa, jolloin hän aikoi jäädä eläkkeelle 60 vuotta täyttäessään. Ihan puille paljaille toimitusjohtaja ei kuitenkaan jää, vaikka hän joutuukin odottelemaan yli puoli vuotta noin 40 000 euron kuukausieläkettään. Jos Fortum erottaa – kuten näyttää – toimitusjohtajansa tiistaina, niin tämä saa kipurahoja noin 1,7 miljoonaa (1 700 000) euroa.
Valtio omistaa Fortumista yli puolet ja siksi valtio-omistajan sana painaa. Sen verran kovin sanoin Lilius arvosteli valtio-omistajaa katkeran sävyisessä tiedotustilaisuudessaan torstaina, että tuolla esiintymisellä hän aiheutti (tai takasi) itselleen potkut.
Liliuksen johtamistaitoja ei sinänsä ole asetettu kyseenalaiseksi, mutta häneen kohdistunut kohu Fortumin ylisuurista palkkiojärjestelyistä on mustannut yhtiön mainetta jo pitkään. Lilius on joutunut ukkosenjohdattimeksi, vaikka hänellä itsellään ei olekaan osallisuutta järjestelmän luomisessa. Liliuksen huimissa palkkioissa konkretisoituvat kehnot päätökset, joita tekemässä on ollut valtio-omistaja. Vastuulliset löytyvät, jos oikeasti halutaan heitä etsiä.
Samalla on herännyt myös kysymys, mitä virkaa on demokraattisesti valitulla hallintoneuvostolla, jos se ei ole joko halunnut, ymmärtänyt tai osannut keskustella palkkiojärjestelmistä? Varsinaista päätösvaltaahan hallintoneuvostolla ei ole.
Fortumin palkitsemisjärjestelmä on hyvin kyseenalainen moraalisesti. Mitä järkeä on siinä, että jo muutenkin huippupalkkaa saava yhtiön korkein johto palkitaan siitä, että se paneutuu huolella tehtäviinsä ja tekee työnsä hyvin? Samalla perusteella pitäisi palkita koko yrityksen henkilöstö. Vai onko korkeimmalla johdolla jo lähtökohtaisesti kehnompi työmoraali ja sitä pitää ylimääräisillä porkkanoilla houkutella tekemään työnsä?
n
Pullistelua
Maailman köyhimpiin maihin kuuluva Pohjois-Korea teki sunnuntaina ilmeisesti ihan puhtaan ohjuskokeen, vaikka valtion edustajat vakuuttivatkin, että avaruuteen laukaistiin maan johtajaa ylistäviä lauluja esittävä ”tietoliikennesatelliitti”. Ohjuskoe on Pohjois-Korean pullistelua. Maa haluaa näyttää maailmalle olevansa jonkinlainen sotilasmahti ja kiristää sitä kautta itselleen neuvotteluetuja.
Nyt on kuitenkin käymässä ihan päinvastoin. Pelisääntöjä ja YK:n päätöslauselmia rikkomalla Pohjois-Korea eristää itseään entistä enemmän kansainvälisestä yhteisöstä. Pohjois-Korean tempaus kiristääkin ilmapiiriä alueella, kun nykyisessä maailmantalouden tilanteessa pitäisi toimia täsmälleen toiseen suuntaan.