Eräs oululainen mies meinasi pudota tuoliltaan, kun hän sai päätöksen valitukseensa väärin lasketusta eläkkeestä. Avustin häntä valituksen tekemisessä. Mies antoi luvan kertoa, että kuukausieläke nousi 275 euroa ja takautuvasti hän sai korjattuja eläkkeitä yhdeksältä vuodelta yli 25 000 euroa.
Kaikki nämä ovat rahoja, jotka hänelle olisi kuulunut maksaa heti eläkkeen alkamisesta lähtien. Miten tämä on mahdollista? Eikö eläkeyhtiöiden laskelmiin voikaan luottaa?
Virheet voivat merkitä todella isoja summia.
Suurin osa eläkkeistä on laskettu oikein, mutta väärintulkintoja ja virheitäkin sattuu. Kaikki alkoi siitä, kun kajaanilainen Lauri Mähönen alkoi selvittää eläketurvakeskuksesta ja eläkelaitoksista vuonna 2002, paljonko hänen eläkkeensä tulee olemaan. Hän huomasi heti eläketiliotteesta, että eläkkeen perusteena oleva kuukausiansio ei pidä kaikkien työsuhteiden kohdalla paikkaansa. Kuudestatoista työnantajasta kuusi oli ilmoittanut oikein työntekijän palkkatiedot työeläkevakuutusyhtiöön. Samalla myös TEL-maksut oli maksettu virheellisesti.
Selvittelyä helpotti se, että Mähösellä oli kaikki tilinauhat tallessa koko työuran ajalta. Helppoa se ei silti ollut. Hän soitteli minullekin, koska olin kansanedustaja.
Tein kirjallisen kysymyksen vuonna 2003 eläkeyhtiöiden valvonnasta. Vastaus oli, että valvotaan ja asia on kunnossa. Mutta kun Mähönen lopulta sai päätöksen, hänen eläkkeensä nousi 200 euroa kuukaudessa. Sen jälkeen hän on auttanut muita sähkömiehiä eri puolilla maata selvityspyyntöjen tekemisessä.
Kyse on siitä, että työnantajat eivät olleet maksaneet eläkemaksuja kaikista lomaltapaluurahoista ja urakoiden loppupohjista. Suurin ongelma olivat yli kuukauden kestäneet lomautukset. Nimittäin ennen vuotta 2002 tapahtuneet yli kuukauden mittaiset lomautukset voidaan edelleen tulkita työsuhteen katkaisuksi. Eläkeyhtiö on velvollinen selvittämään edullisemman vaihtoehdon. Tästä kirjoitti Sähköalojen ammattiliiton jäsenlehti Vasama 4/2007 sivulla 19 (löytyy googlettamalla).
Vaikka vuoden 2005 eläkeuudistuksessa ongelma korjattiin, se on ajankohtainen vielä niille, joilla on TEL-alojen työsuhteita ennen vuotta 2002 ja joiden sisällä on ollut yli kuukauden lomautuksia.
Vanhojen virheiden korjaamiseen on valitusaikaa enää tämän vuoden loppuun. Aluksi riittää ihan vaan tavallinen pyyntö selvittää, onko eläkepalkka oikein määritelty, mutta tärkeintä on laittaa se 31.12.2011 mennessä siihen eläkelaitokseen, josta eläke on myönnetty tai jos olet vielä työelämässä, siihen eläkelaitokseen, johon työnantajasi on eläkkeesi vakuuttanut. Virheellisiä päätöksiä voi olla etupäässä sähkö- ja metallialoilla sekä putkipuolella silloin, kun eläkkeet on hoidettu TEL-järjestelmään.
Vuodesta 2005 alkaen eläketiliote lähetetään jokaiselle vuosittain ja vastuu oikeellisuuden valvonnasta kuuluu henkilölle itselleen. Jokaisen kannattaa siis tarkistaa, onko eläkepalkka sen suuruinen kuin oikeasti olet palkkaa saanut. Korostan, että valtaosa eläkkeistä on maksettu ihan oikein, mutta virheet voivat merkitä todella isoja summia, kuten oululaisen kohdalla kävi.
Kirjoittaja on oululainen kaupunginvaltuutettu.