Jaakko Kiander tulkitsee Niinistön puheen moralisoinniksi
Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n johtaja Jaakko Kiander ei näe elvytyksessä uutta kuplaa.
Eduskunnan puhemies, ex-valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) arvioi elvytystä kuplaksi, jolla pyritään täyttämään finanssikriisiin johtanut rahoituskupla (A-Plus 1.4.).
Niinistö kysyi, ”mitä sellaisesta entisen kuplan täyttämisestä uudella kuplalla tulee? Siitä tulee uusia ongelmia”.
Kiander on Niinistön kanssa kuplateoriasta eri mieltä:
– Mielestäni on kysymys siitä, että kun tämä ensimmäinen kupla on puhjennut, niin sen seurauksia yritetään nyt lievittää elvytyksellä. En nyt näkisi tässä elvytyksessä uutta kuplaa.
– Pikemminkin voisi puhua tasesopeutuksesta. Ny kun monissa maissa julkinen sektori on ylivelkaantunut, sitä velkaantumista pitää purkaa. Silloin jonkun toisen täytyy ikään kuin ottaa se velka vastuulleen. Tällä tavalla julkisen sektorin velka siirtyy kansantalouden taseessa.
”Tuskin tahallista
populismia”
Kiander ei usko, että Niinistö syyllistyy tahalliseen populismiin.
– Ei tässä varmaan Niinistön kohdalla ole tietoista populismia ole. Tällaiseen argumentaatioon törmää tietysti maailmalla muutenkin. On tietyt porukat, jotka paheksuu elvytystoimia juuri tästä samasta syystä.
Kiander sanoo, että Niinistön esittämä paheksunta velanoton jatkumisesta vielä alkavan taloudellisen nousun jälkeen on ymmärrettävää ja valitettavaa.
– Alijäämää ei kyllä yhdellä kertaa saada poistumaan. Se vaatii useamman vuoden sopeutumisajan.
Niinistö moralisoi
Niinistö pitää pahana liiallista velanottoa ja haluaa kiirehtiä velanoton katkaisua. Siksi hän paheksuu PT:n velanoton vakavuutta vähätteleviä lausuntoja.
Niinistö sanoi ihmettelevänsä ”puheita, joita esimerkiksi palkansaajien tutkimuslaitoksen puolelta on esitetty, että ei sellaista velkaa tarvi koksaan maksaa takaisin. Se on minusta kyllä hieman huono moraalinen oppi meille kaikille”.
– Se nyt oli tulkittava tämmöiseksi moralisoinniksi. Niinistöhän itsekin oikeastaan sanoi siinä, että hän paheksuu sitä tästä näkökulmasta, että löysätään tällaista velkamoraalia.
Kianderin mukaan Niinistö näytti kuitenkin uskovan, että Suomi selviää taantumasta ja velanotosta. Kianderinkin mielestä talous pitää tasapainottaa.
– Niinistö haluaa liittää tähän tämmöisen moralistisen varoittelun, joka voi tietysti olla tarpeellista. Mutta kun Suomessa kaikki pelkää muutenkin niin kauheasti velkaa, niin se on minusta nyt vähän turhaa.
Työuran pituuden
pohtiminen nyt turhaa
Valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarisen kritiikin (HS 1.4.) itseään ja Heikki Taimiota kohtaan Kiander tulkitsee painotuseroiksi ja ohi puhumiseksi. Pekkarisen mukaan Kiander ja Taimio vähättelevät velanoton vakavuutta eivätkä huomio julkisen talouden heikkenemistä ikärakenteen muuttumisen vuoksi.
– Olen samaa mieltä, että työurat pitää olla pidempiä. Se ei kuitenkaan ole tämän hetken murhe, kun firmat laittaa väkeä pihalle. Ei ole realistista murehtia työura-asiaa tässä tilanteessa vaan pitäisi miettiä, voidaanko näitä työpaikkoja turvata ylipäätään kenellekään. Se on prioriteetti tällä hetkellä.
Velanottokaan ei pitäisi Kianderin mukaan olla nyt murheen aihe.
– Jos tässä nyt ruvetaan vetämään liian tiukkaa linjaa, niin se johtaa entistä huonompaan työllisyyskehitykseen.