Suurin osa sopimuksista vielä levällään
Työehtosopimusneuvottelijoilla on meneillään hikinen viikko, mikäli he aikovat saada sopimusalansa mukaan keskusjärjestöjen raamisopimukseen. Takaraja on torstai kello 16 ja kiriviikon alkaessa valtaosa sopimuksista oli vielä neuvottelupöydillä levällään.
Keskusjärjestöt kokoontuvat perjantaina tarkastelemaan, ovatko raamit pitäneet ja onko niiden sisään saatu puristettua riittävän kattavasti palkansaajia.
Mikäli näin todetaan tapahtuneen, hallitus toteuttaa oman noin 400 miljoonaa euroa maksavan osuutensa raamisopimuksesta.
Järjestöjohtajat sen paremmin kuin hallituskaan eivät halua ääneen lausua ääneen, millainen soppa syntyy, jos laaja työmarkkinasopimus kaatuu ja syksyn työmarkkinakierros palaa lähtöruutuun.
Sopimusraamin täyttäminen alkoi vauhdikkaasti, kun teknologiateollisuus käynnisti kierroksen kaikilla kolmella pääsopimusalallaan. Sen jälkeen onkin ollut hiljaisempaa.
Elinkeinoelämän keskusliiton sopimusaloilla raamin mukainen sopimus on tehty noin 400 000 palkansaajalle, joista valtaosa, noin 270 000, kuuluu Teknologiateollisuuden rootelliin.
Pankeissa uhataan taistella
Erityisen kriittinen tilanne on pankkialan neuvotteluissa, joissa sovittelussa ovat parhaillaan sekä henkilöstöjärjestöjen lakonuhka että työnantajan julistama työsulku.
Ammattiliitoissa mieltä kiihdyttää Finanssialan keskusliiton työsulun rajaus. Työhön pääsy on tarkoitus estää vain järjestäytyneeltä työväeltä.
Ammattiliitot ovat pöyristyneet rajauksesta ja vedonneet kansainvälisen työjärjestön ILOn yleissopimukseen, joka kieltää järjestäytyneen työväen syrjimisen.
Finanssialan keskusliitto on rajannut työsulun koskemaan vain Ammattiliitto Pron, Akavan ylempien toimihenkilöiden YTN:n ja Nordea Unioni Suomen jäseniä.
Työsulun on määrä alkaa perjantaina 25. marraskuuta, jos riita ei sitä ennen ratkea. Pankkitoimihenkilöiden lakko on ilmoitettu alkavaksi keskiviikkoaamuna.
Varsinainen riidan aihe, josta lakko- ja työsulku-uhka kumpuavat, on alan palkkakeskustelumalli, johon toimihenkilöt ovat pettyneet. Työnantajavetoisissa palkkakeskusteluissa korotukset neuvotellaan kahden kesken toimihenkilön ja työnantajan edustajan kesken.
Urakkaa riittää
Kuntapöydässä neuvottelut jatkoivat tiiviinä viikon alettua. Urakkakin on iso, sillä virka- ja työehtosopimuksia neuvotellaan kaikkiaan noin 430 000 palkolliselle kunnissa ja kuntayhtymissä.
Kunta-alan neuvottelijat aloittivat uuden neuvottelurutistuksen vielä päivän päätteeksi kello 17 ja tavoitteeksi asetettiin neuvottelutulos tiistain aikana.
Päänvaivaa kuntaneuvotteluissa aiheuttaa terveydenhuoltoalan Tehy, joka irtautui kunta-alan pääsopimuksesta vuonna 2007. Järjestö haluaa sairaanhoitajille oman sopimuksen, eikä ole suostunut yhteiseen neuvottelupöytään palkansaajapuolen pääsopijajärjestöjen kanssa.
Myös valtion neuvotteluissa tavoitteeseen pyritään tiistaina. Palkkausjärjestelmiin ja rahoitukseen liittyviä kysymyksiä tahkottiin pienryhmissä koko viikonloppu ja sunnuntaina pääneuvotteluryhmä totesi ajan käyvän vähiin. Alkuviikkoon lisättiin neuvottelutapaamisia, jotta tiistai-illan tavoite toteutuu.
Viidennes SAK:laisista sopimuksissa
Miljoonajäsenisen SAK:n jäsenistä noin viidennekselle on tehty raamisopimuksen mukaiset työehtosopimukset.
Suurimman, yli 150 000 työntekijää kattavan Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden lisäksi Metalliliitto on tehnyt kuusi pienempää sopimusta.
Yksityisten palvelualojen ammattiliitto PAM on lukuisista sopimusaloistaan vienyt päätökseen kymmenen alan sopimusneuvottelut. Suurin niistä on kiinteistöhuoltoala, jonka sopimuksen piirissä työskentelee noin 40 000 henkilöä.
SAK:lainen Rakennusliitto ei neuvottele raamiratkaisusta.