Kiander: Kiinteistöveron korotus syrjisi pieni- ja keskituloisia
Hallituksen kaavailut kiristää kiinteistöverotusta, hankaloittaisivat etenkin omakotitaloissa asuvien eläkeläisten asemaa.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Sixten Korkman esitti alkuviikosta, että pienituloisten eläkeläisten kiinteistöverosta selviämistä voitaisiin helpottaa siirtämällä kiinteistöveron maksua eteenpäin aina eläkeläisen kuolemaan ja perinnönjakoon saakka.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen pääjohtaja Jaakko Kiander ei Korkmanin esitykselle lämpene.
– Korkman esitti, että jos on pienituloinen, verovelka voidaan pääomittaa ja aikanaan jakaa kiinteistön arvosta, kun perintöä jaetaan. Tämä oli mielenkiintoinen avaus, mutta minusta tämä tuntuu kuitenkin loppujen lopuksi aika hankalalta, Kiander sanoo.
– Mehän emme tiedä, kuinka pitkään ihmiset elävät. Entä jos tätä verovelkaantumista kestää vuosikymmenet? Siinä voi käydä niin, että kun tämä vero korkojen kera kasautuu, se voi olla enemmän kuin tämän kiinteistön arvo. Siksi en ole varma, onko tämä toteuttamiskelpoinen ajatus.
Kiander huomauttaa, että Korkmanin esityksellä pieni- ja keskituloisten vähätkin perinnöt vietäisiin.
– Tämä on siinäkin mielessä hankala ajatus, että pienituloisilta ihmisiltä syödään perinnöt pois tällä tavalla.
Onko kiinteistövero
hyvä vero?
Monet ekonomistit pitävät kiinteistöveroa niin sanotusti ”hyvänä verona”.
– Ymmärrän sen, että useimmat ekonomistit pitävät kiinteistöveroa erittäin hyvänä verona, koska se ei vaikuta työnteon kannustimiin kielteisesti, Kiander sanoo.
Kianderin mukaan kiinteistöveron kerääminen pieni- ja keskituloisilta omakotiasujilta on epäoikeudenmukaista, jos samaan aikaan muuta varallisuutta ei Suomessa veroteta.
– Minusta tähän liittyy oikeudenmukaisuusongelma. Kun samaan aikaan meillä on varsinainen varallisuusvero poistettu, siitä seuraa, että jos on suuri varallisuus, sitä ei veroteta, mutta jos jollakin on suhteellisen pieni varallisuus kuten omakotitalo ja kesämökki, niin sitä sitten verotetaan entistä ankarammin.
– Veroja kerätään tavalliselta palkansaajaporukalta, joka on elänyt säästäväisesti ja saanut jotain talteen. Jos taas on rikas, jolla on finanssivarallisuutta, niin sitten pääsee paljon kevyemmällä verotuksella.
Julkisuudessa etenkin Suomen omakotitaloliitto on vastustanut hallituksen aikeita nostaa kiinteistöverotusta. Sen mielestä esitykset kiinteistöverotuksen kiristämiseksi veron ylä- tai alarajoja nostamalla eivät kuulu kannustaviin toimenpiteisiin.
Liiton mielestä sen sijaan kiinteistöverolta pitäisi poistaa alaraja, jotta kunnallinen itsehallinto toimisi ja kunnat voisivat periä pienempää kiinteistöveroa kuin laki nykyään sallii.