Naisekonomin euro on edelleen pienempi kuin miesekonomeilla. Ekonominaisten vuoden palkka on ansaittu 16.11. mennessä yksityisellä sektorilla. Palkkaero miesekonomiin on 12 prosenttia samanarvoisissa tehtävissä, samanlaisella kokemuksella ja tekemisellä.
Johtotehtävissä ero on kaikkein suurin, ylimmässä johdossa peräti 18 prosenttia. Ekonomimiesten ja -naisten selittymätön palkkaero on pysytellyt viime vuosina samalla tasolla.
Palkkaerojen yhteisiä selittäviä tekijöitä ovat muun muassa asema ja tulospalkkaus, mutta kaikkia eroja ei voida selittää.
– Keskustelussa ajaudutaan helposti syyllistämiseen tai syypäiden etsimiseen. Asiasta tulisi kyetä käymään keskustelua ilman vastakkainasettelua. Ero johtuu niin naisista itsestään, työnantajista ja yleisistä asenteista. Asian korjaamiseksi tarvitaan kaikkien tekijöiden mukanaoloa ja asenteiden muuttamista, Suomen Ekonomiliitto SEFEn edunvalvontajohtaja Lotta Savinko sanoo.
Ekonominaiset työskentelevät yksityisellä sektorilla tyypillisesti tehtävissä, joissa palkka sovitaan yksilöllisesti. Palkkaerot alkavat jo opiskeluaikana, kun naiset pyytävät vähemmän palkkaa.
– Tietysti on helppo sanoa naisille, että pyytäkää enemmän palkkaa, mutta näin yksinkertaista tämä ei ole, Savinko huomauttaa.
Työpaikoilla on Savingon mielestä keskusteltava avoimemmin palkoista. Palkkatasa-arvon toteutumisessa Savinko painottaa koko johdon paneutumista asiaan keskijohdosta ylimpään johtoon asti. Yrityksissä tulisi kiinnittää erityisesti huomiota tasa-arvosuunnitelmien ja niiden palkkakartoitusten laatuun sekä palkkausjärjestelmien läpinäkyvyyteen.
SEFE kannustaa naisjäseniään pyytämään osaamis- ja koulutustasonsa sekä työnvaativuutta vastaavaa palkkaa. SEFE toimii ekonomien apuna oikean palkkatason löytämisessä sekä auttaa jäseniään palkkakeskusteluun valmistautumisessa.