Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble totesi Suomessa käydessään, ettei Italia tarvitse Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) rahaa. Olisipa hän oikeassa. Jokainen uusi päivä vie Italian lähemmäs kuilua, josta se ei selviä omin avuin.
Schäuble totesi myös, ettei muu Eurooppa voi ratkoa kriisimaiden ongelmia niiden puolesta. Ei voikaan, mutta muu Eurooppa joutuu parhaillaan ratkomaan kriisimaiden ongelmia niiden kanssa. Onkin erikoista, että Euroopan poliittiset johtajat yrittävät vielä eurokriisin tässä vaiheessa korostaa kunkin kriisimaan omaa vastuuta – eikä euromaiden yhteisvastuuta – kriisin hoitamisessa. Maakohtaisen vastuun korostaminen on jo liian myöhäistä – valitettavasti.
Se on myös harhaan johtavaa, koska ERVV:n käyttäminen kriisin hoitamisessa liittää euromaat ja niiden veronmaksajat tiiviisti yhteen. Päättäjien halu vivuttaa ERVV:tä takauksia tarjoamalla johtaisi suurimmillaan valtavan sijoittajariskin sälyttämiseen takauksia antavien maiden veronmaksajien harteille.
Yksityiset pankit voivat mennä konkurssiin mutta keskuspankit eivät.
Ovathan kriisimaat velanottajina parhaillaan samantapaisessa asemassa kuin niin sanottuja subprime-luottoja ottaneet yhdysvaltalaiset asuntovelalliset ennen asuntokuplan puhkeamista. ERVV puolestaan toimii välineenä, joka voi mahdollistaa velkaantumisen jatkamisen.
Kuten subprime-luottoja sisältäneet arvopaperitkin, kriisimaiden valtion velkakirjat ovat hyvä sijoitus täsmälleen niin kauan kuin velanottajien velanmaksukyky on hyvä. Jos se romahtaa, romahtaa myös sijoituksen arvo. Siinä vaiheessa joutuvat takauksia antaneiden maiden veronmaksajat maksajan rooliin.
Euroopan poliittiset johtajat ovat itse aiheuttaneet tilanteen, jossa kriisivaltioiden lainojen rinnastaminen subprime-luottoihin ei ole liioittelua. He pyrkivät EU-sopimuksiin vedoten torjumaan Euroopan keskuspankin (EKP) toimimisen viimekätisenä valtioiden lainoittajana. Esimerkiksi Schäuble teki sen Suomessa käydessään.
Kuitenkin vain EKP:sta löytyy lopulta riittävästi voimavaroja kriisin hoitamiseen. Euroopan poliittisten johtajien – suomalaiset päättäjät mukaan lukien – tulisi tunnustaa tämä tosiseikka. Italian joutuessa turvautumaan Euroopan rahoitusvakausvälineeseen ollaan riskien sälyttämisessä veronmaksajien harteille menty jo aivan liian pitkälle.
Heidän kannaltaan keskuspankkiin turvautuminen on tällä hetkellä oleellisesti turvallisempi vaihtoehto. Yksityiset pankit voivat mennä konkurssiin mutta keskuspankit eivät.
Kirjoittaja on erikoistutkija Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.