Vasemmistoliiton Jari Myllykoski muistutti EU:n valuviasta, kun eduskunta keskusteli tiistaina pääministerin ilmoituksen pohjalta Euroopan taloustilanteesta.
– Emme ole voineet puuttua EU:ssa kansallisvaltiotasoon. Meillä ei ole ollut menetelmiä, joilla olisimme pystyneet puuttumaan siihen, että valtiot eivät kansallisesti pidä huolta omien kansalaistensa kykenevyydestä kohdata tulevaisuus, kuten Kreikassa olemme nähneet, Myllykoski sanoi ja piti ahdistavana sitä, että kansa ajetaan ahdinkoon vastuuttomalla talouspolitiikalla.
– Onneksi tässä maassa on ollut tätäkin hallitusta aiemmin hallituksia, jotka ovat hyvällä tiukalla taloudenpidolla mahdollistaneet sen, että olemme siinä luottoluokituksessa, jossa olemme, ja pystymme vastaamaan velvoitteistamme.
Pakko toivoa pitkiä työuria
Myllykoski arvioi, että Suomi selviytyisi myös nykyistä pahemmassa taloustilanteessa.
– Meidän on pakko tässäkin tilanteessa toivoa pitkiä työuria. Voi olla, että jossakin maassa, jonka korkotaso lähentelee seitsemää prosenttia, pääministerin työura on ollut liiankin pitkä, hän sanoi ja viittasi Italiaan.
Myllykoski peräsi kansallista yksituumaisuutta, jossa ei syytellä vaan kannetaan vastuuta yhdessä, jotta selvitään mahdollisesta globaalista lamasta.
– Nyt on pakko kohdata totuus. Nurkkiin luikkiminen ei auta. Nyt on haettava lääkkeet, jotta tässä maassa kansalaisten vastuut eivät kasva kohtuuttomasti, hän sanoi ja kiitti hallituksen eurotukilinjaa.
– Olemme saaneet pääoman mukaan näihin talkoisiin, Myllykoski sanoi siitä, että Kreikan lainat puolitetaan.
Keskustan aikana kansalaiset saavat maksaa
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie muisteli, millaisen sopimuksen nyt oppositiossa olevan keskustan johtama hallitus pääministeri Mari Kiviniemen johdolla teki yhdessä muiden euromaiden kanssa.
– Siinä tavalliset kansalaiset maksavat ja sijoittajat päästetään kuin koira veräjästä. Nyt on tehty se, mitä vasemmisto vaati jo silloin, sijoittajavastuuta, Lapintie sanoi.
– Uudessa Kreikan kriisipaketissa velat puolitetaan ja se on ensimmäinen ja todella hyvä askel. Se on hyvä Suomen kannalta, mutta myös Kreikan kansalaisten kannalta.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila kaipasi markkinavoimien ja talousjärjestelmän kritiikkiä. Hän otti esimerkiksi Italian tilanteen.
– Sinä päivänä, kun Italia joutuu uusimaan valtavaa lainakantaansa, sinä päivänä spekulantit voivat nostaa Italian taivaisiin, hän sanoi ja kyseli, miten spekulatiiviset hyökkäykset ovat torjuttavissa ja kuinka korkeita palomuureja siihen tarvitaan.