Termejä
Näillä termeillä pääset alkuun vappasukelluksessa
Static: staattinen hengenpidätys veden alla.
Kuiva static: hengenpidätys kuivalla maalla.
Tätä on saatava vielä lisää.
Bläkärit: tajunnan menetys.
Samba: osittainen tajunnan menenetys (jossa tulee tärinää, joka vaikuttaa sambaamiselta).
Konsta: constant weight, syvyyssukellus.
Dyna: dynamic, pituussukellus.
Apneakävely: hengenpidätys ja kävely kuivalla maalla.
Minna Minkkinen testaa pieniä urheilulajeja
Vapaasukellus on yksinkertaisesti sukeltamista ilman laitteita. Vapaasukelluksessa tarkoituksena on sukeltaa joko pituutta tai syvyyttä pidättäen hengitystä mahdollisimman kauan. Lajin aktiiviharrastajia on tamperelaisen Jaakko Pasasen mukaan Suomessa alle sata. Vapaasukeltajia lähtee kuitenkin vuosittain lajin arvokisoihin maailmalle.
Pasanen ja hänen seurakaverinsa Antti Hämäläinen eivät kilpaurheile, heille laji on enemmän itsensä ylittämistä ja maisemankatselua. Hämäläinen harmittelee, että Suomessa on aika vähän kiinnostavia sukelluspaikkoja. Kuitenkin esimerkiksi Tampereen Kaukajärvellä pääsee kesäisin näkemään kaloja ja suuriakin rapuyhteisöjä.
Ei hikitreeniä
– Laji ei vaadi hyvää aerobista kuntoa tuloksen tekemiseen, mutta hyvä kunto kyllä auttaa palautumisessa, kuvailee Jaakko lajia.
Hämäläinen sanoo, että elimistön hapenkulutus pyritään saamaan mahdollisimman pieneksi sukelluksen aikana. Tämä saavutetaan kehon ja mielen rentoudella sekä hyvällä taloudellisella uintitekniikalla.
– Syvyyslajeissa oleellista on korvien paineentasaustekniikka. Syvälle mentäessä korviin ”pumpataan” jatkuvasti ilmaa vastapaineeksi, ettei tärykalvo repeä veden paineesta, jatkaa Hämäläinen.
– Sitä harjoitellaan yleensä talvet hallissa, jotta kesällä päästään nauttimaan avovesistä.
Lajille ominaista on, että koskaan ei harjoitella yksin. Keuhkojen tilavuudella ei varsinaisesti ole merkitystä suoritukseen, tärkeämpää on hapensäätelytaito. Sitä voi harjoittaa ilman vettäkin, vaikka testaamalla kuinka pitkälle pystyy kävelemään pidättäen hengitystä. Harjoituksessa on hyvä olla kaveri mukana, jos sattuu tajunnan menettämään.
Kohti pohjaa
Tunnustettakoon, että vesi ei ole minulle mieleisin elementti. Olen kohtalaisen surkea sukeltamaan, enkä odota uimamaisterin titteliä. Otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja päätin kokeilla vapaasukeltamista.
Uimahallinmaksu oli järkytys: 6,5 euroa käyntikerta. Herraisä mikä summa! Tästä järkytyksestä kun toivuin, jouduin vielä keräilemään itseäni saunanlauteilla. Uimalasit päähän ja veteen vaan.
Altaassa ensimmäisenä tavoitteena oli päästä pohjaan. Koska en kunnolla osaa sukeltaa, sain avuksi kaulapainon. Kaulaan en tosin uskaltanut painoa laittaa (lyijykuulilla täytetty pyöränkumi). Tuki käteen ja kohti pohjaa. Paniikki meinasi iskeä ja nousin pintaan ennen kuin jalat koskivat pohjaa.
Päätettiin jatkaa harjoitusta static-harjoittelulla. Ensin piti pidättää hengitystä veden alla 50 sekuntia. Pystyin ensimmäisellä kerralla 10 sekuntiin. Pikku hiljaa kuitenkin toistojen jälkeen pääsin pidempiin aikoihin.
Pituussukeltamisen kokeilu lähti mukavasti alkuun. Uskaltauduin laittamaan kaulatukihärvelin kaulaani, ja lähdin kohti pohjaa. Pituudet kasvoivat kerta toisensa jälkeen. Puoli altaanmittaa meni.
Sain kokeiltavaksi myös räpylät ja johan alkoi toimia. Kuulemma menin virtaviivaisesti kolmen metrin syvyydessä kaksi kolmasosa altaanmitasta. Ilman happilaitteita – minä, joka en osaa muka kunnolla sukeltaa.
Koukuttavaa
Laji on koukuttava. Jokaisen sukelluksen jälkeen tuli fiilis, että pääsen vielä pidemmälle, vielä vähän paremmin. Tätä on saatava vielä lisää.
En tosin usko, että lähden mukaan vapaasukeltajien todellisiin extreme-kokeiluihin, kuten vapaasukellukseen avannossa. Harrastajien mielestä avannossa sukelletaan samalla tavalla kun altaassa, vesi ei tunnu kylmältä, kun on hyvä märkäpuku päällä.
Lajin aloittaminen on helppoa, jos kotipaikkakunnalta löytyy uimahalli ja vapaasukeltajia. Hallissa sukeltamiseen ei vaadita kuin tavallinen uimapuku ja uimalasit.
– Laji ei vaadi pakettiautollista välineistöä kuten laitesukellus, Hämäläinen nauraa.
Vapaasukelluslajit:
ALLASLAJIT
Static apnea (STA) Pidätetään hengitystä ja kellutaan vedessä kasvot alaspäin.
Dynamic apnea (DYN, DNF) Pituussukellus, yleensä altaassa. Kaksi sarjaa: räpylöillä (DYN) ja ilman räpylöitä (DNF).
SYVYYSLAJIT
Constant weight (CTW, CNF) Klassinen syvyyslaji, jossa sukelletaan omin voimin uimalla mahdollisimman syvälle. Varusteita ovat yleensä sukellusmaski, märkäpuku ja painovyö. Eri kilpailut räpylöiden kanssa (CTW) ja ilman (CNF).
Free immersion (FIM) Syvyyslaji, jossa ”kiipeillään” köyttä pitkin käsivoimin.
NÄYTÖSLAJIT
Tunnettuja vapaasukeltajia on menehtynyt, koska välineet eivät ole toimineet.
Variable weight (VWT) Syvyyssukellusta, jossa alaspäin mennään kelkalla tai ylimääräisten painojen kanssa ja ylöspäin tullaan omin voimin.
No limits (NLT) Lajissa mennään alas kelkalla ja ylös tultaessa käytetään nostopalloa.
Termejä
Näillä termeillä pääset alkuun vappasukelluksessa
Static: staattinen hengenpidätys veden alla.
Kuiva static: hengenpidätys kuivalla maalla.
Tätä on saatava vielä lisää.
Bläkärit: tajunnan menetys.
Samba: osittainen tajunnan menenetys (jossa tulee tärinää, joka vaikuttaa sambaamiselta).
Konsta: constant weight, syvyyssukellus.
Dyna: dynamic, pituussukellus.
Apneakävely: hengenpidätys ja kävely kuivalla maalla.