Lehtialan talousnäkymiä varjostaa hallitusohjelmassa lehdille ensi vuodesta alkaen asetettu yhdeksän prosentin arvonlisävero.
Tiedot lehtitaloista kertovat niiden aikovan siirtää korotuksen lähes ykskantaan tilaushintoihin.
Synkimmissä arvioissa veron uskotaan johtavan jopa 15 prosentin laskuun lehtien levikeissä. Sitä kautta tullaan näkemään lehtikuolemia ja niiden siirtymisiä verkkoon.
Alv-ratkaisu tulee merkitsemään useissa lehtitaloissa yt-neuvottelujen alkamista työnantajan perustellessa henkilöstön vähentämistarpeita heikentyneellä taloustilanteella.
Uhattuna jopa
yli 300 työpaikkaa
Alv-ratkaisu ei kuitenkaan ole ollut lähtölaukaus. Lehtialalla on paraikaa yt-neuvottelut meneillään jo lähes 20 yrityksessä. Näissä neuvotteluissa on kyse jopa 250 toimituksellisista ja alan muista työpaikasta.
Lehtitalojen työntekijöiden kannalta pahimpien tavoitteiden toteutuessa seurataan alaa leimannutta kehitystä. Vuonna 2009 lehtialalta hävisi 501 työpaikkaa.
Suurimmat henkilöstövähennykset ovat neuvottelujen kohteena aikakauslehtiä ja kirjoja julkaisevassa, Otava-konserniin kuuluvassa Otavamedia Oy:ssä. Yhtiön viime viikolla alkaneissa yt-neuvotteluissa on ollut esillä työnantajan ilmoittamana 80 henkilötyövuoden poistuman tarve. Työnsä olisi näin menettämässä joka kuudes yhtiön työntekijöistä. Uhka kohdistuu kaikkiin henkilöstöryhmiin.
Sanoma Magazines -yhtiössä irtisanomisuhan alla on ilmoitettu olevan noin 70 henkilöä.
Seiskaa julkaiseva
Allerkin irtisanomassa
Muun muassa Turun Sanomia julkaisevassa TS-yhtymässä ja sen sisaryhtiö Turun Tietokuva Oy:ssä vaakalaudalla on jopa 50 työntekijän työpaikka. Journalisti-lehden tietojen mukaan työnantajan tavoitteena on vähentää/siirtää Tietokuva Oy:n nykyisistä 35 työntekijästä jopa 30.
TS-Yhtymään myös kuuluvassa Salon Seudun Sanomissa meneillään olevissa neuvotteluissa on ollut esillä jopa 20 työntekijän vähennysten lisäksi koko henkilöstön lomauttaminen kuukaudeksi. Yhtiön palveluksessa on 120 työntekijää.
Hufvudstadsbladetia ja useita muita ruotsinkielisiä lehtiä julkaiseva KSF-konserni on vahva toimija myös painoalalla. Konsernissa käynnissä olevissa yt-neuvotteluissa on ilmoitettu henkilöstön vähennystarpeeksi 10 prosenttia. Konsernissa työskentelee tällä hetkellä 245 henkilöä.
Keskustan lehtiyhtiö Joutsen Mediassa ovat henkilöstövähennykset edessä pää-äänenkannattaja Suomenmaan jälkeen konsernin pienlehdissä. Kyse niissä on tiettävästi enintään yhdeksästä henkilötyövuodesta.
Kotimaata ja muita hengellisiä tuotteita julkaisevassa Kustannusyhtiö Oy Kotimaassa alkaneet yt-neuvottelut koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Vähennystarpeeksi työnantaja on ilmoittanut 20 henkilötyövuotta.
Muutamien henkilöjen vähennykseen tähtäävät yt-neuvottelut ovat meneillään muun muassa STT-Lehtikuvassa, Keskisuomalainen-konsernissa, Kalajokilaakso-lehdessä ja muun muassa Seiska-lehteä julkaisevassa Allerissa. Sanoma Kaupunkilehdissä neuvotellaan muun muassa mahdollisuudesta korvata osa irtisanomisista osa-aikaistamalla toimittajia.
HS ja TS
eropakettilinjalla
Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma News pyrkii jatkamaan toissa vuonna käynnistämäänsä tapaa päästä eroon pisimpään yhtiötä palvelleista työntekijöistä. Tarjolla on samaan tapaan ero- ja eläkepaketteja tiettävästi kymmenille työntekijöille.
Eropaketeilla houkuttelee työntekijöitään myös Turun Sanomat. Yhtymä ilmoitti työntekijöilleen syyskuun lopulla mahdollisuudesta vapaaehtoiseen työsuhteen purkuun.
Keskusjärjestöjen ulkopuolisella Suomen Journalistiliitolla on Viestinnän Keskusliiton kanssa lehtialalla kevääseen 2013 voimassa oleva työehtosopimus.
Lehtialan lisäksi yt-neuvotteluja käydään myös Yleisradion eräissä yksiköissä. Ne liittyvät muun muassa uutistoimintojen yhdistämiseen.