JHL:n Asara-Laaksonen varoittaa kuntia
Palveluja ei pidä lähteä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtajan Teija Asara-Laaksosen mukaan ulkoistamaan taantuman varjolla. Hän varoitti tiistaina Nurmijärvellä kuntia tarttumasta yritysten ilmaisilta näyttäviin syötteihin.
– Yksityiset palveluyritykset saattavat tarjota esimerkiksi maksutonta konsulttiapua palvelujen uudelleenjärjestämiseksi tai toimintojen tehostamiseksi. Samalla ne saisivat itse maksutta arvokasta tietoa markkinointiaan ja tarjouskilpailusuunnitteluaan varten. Näiden tarjousten takana on yritysten oma etu ja voitontavoittelu.
Tällaisilla tarjouksilla on ollut Asara-Laaksosen mukaan liikkeellä ainakin kansainvälinen kiinteistöpalveluyritys ISS. Se on lähestynyt kuntia eri puolilla Suomea ja luvannut niille ilmaisen selvityksen siitä, millä hinnalla se hoitaisi kunnan ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalvelut.
Asara-Laaksonen kannustaa kuntapäättäjiä pitämään kiinni siitä vallasta, jonka kuntalaiset ovat heille antaneet. Vaikeissakin talousoloissa on pidettävä kiinni kunnan oikeudesta suunnitella, valmistella ja päättää omista asioistaan.
– Vallansiirto yrityksille johtaisi vain suureen puhallukseen, josta hinnan maksavat kuntien työntekijät ja kuntalaiset heikentyneinä palveluina. Vastuu kuuluu niin virkamiehille kuin kunnanjohtajillekin, puhumattakaan kuntalaisten itselleen valitsemista päättäjistä. Myös valtuustojen, hallitusten ja lautakuntien on oltava hereillä. Ne eivät saa antaa valtaansa pois.
Kuntien omat ponnistelut eivät yksin riitä turvaamaan palveluja syvän taantuman oloissa. Valtion tukea tarvitaan heti.
– Paras yksittäinen toimi kuntatalouden hoitoon on maan hallituksen ja nurmijärveläisen pääministeri Vanhasen hallussa: reilu, miljarditason lisäsatsaus kuntien valtionosuuksiin. Sillä varmistetaan hyvinvointipalvelut.
Tuet ja palkat
ovat eri asia
Asara-Laaksonen arvosteli Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen yritystä sitoa kuntien tuen lisääminen tulevaan palkkaratkaisuun.
– Palvelujen pelastaminen maksatettaisiin pienipalkkaisilla työntekijöillä, joista valtaosa on naisia. He ovat jo entuudestaan palkkakuopassa ja osallistuneet monenlaisiin säästöihin ja tehostustoimiin.
– Onko hallitus aidosti sitoutunut samapalkkaohjelmaan? Kunta-alan palkkoja polkemalla vietäisiin pohjaa ohjelmalta, josta hallitus, työnantajat ja työntekijät ovat yhdessä sopineet.
Palkkaneuvotteluja ei pidä Asara-Laaksosen mukaan ruveta sotkemaan etukäteen.
– Sen sijaan kuntien työmarkkinoilla kaikki toimet, jotka tukevat työrauhaa, palvelujen laadun turvaamista ja henkilöstön jaksamista, ovat sallittuja, jopa suotavia. Sellaisia ratkaisuja, jotka aiheuttavat epävarmuutta, pirstaloivat palveluketjua tai kaventavat demokratiaa, pitää välttää.