SAK:laisen Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin puheenjohtaja Timo Vallittu kertoo, että alan palkankorotuksista aletaan neuvotella ensi viikon maanantaina. Neuvottelut käydään raamisopimuksen pohjalta. Raamin mukaiset sopimuskorotukset ovat tänä vuonna 2,4 ja ensi vuonna 1,9 prosenttia.
Teknologiateollisuuden yhteensä 4,3 prosentin palkankorotuksista noin kolmasosa sovitaan paikallisesti.
– Teknologiateollisuuden ratkaisu tuo kaikkien alojen neuvotteluihin jäntevyyttä. Sopimuksen paikallista erää koskeva kohta on selkeä: jos erästä ei päästä sopimukseen, se maksetaan yleiskorotuksena kaikille. Tällainen muotoilu meillä on ollut jo kahdella aiemmalla sopimuskierroksella, Vallittu kertoo.
Ei syytä tiukempaan linjaan
Vallitun mukaan paikallinen sopiminen ei ole tuottanut aiemmin kovin suuria ongelmia eikä hän usko niin käyvän nytkään.
– Ratkaisu näyttää kovin selväpiirteiseltä korotusprosenttien osalta, joten en usko kierroksesta tulevan kovin vaikeaa. Varmuudella ei voi vielä sanoa, onko työnantajapuolella vaatimuksia, jotka tekevät raamin soveltamisen vaivalloiseksi. Tuskin sillä on kemian osalta erityistä syytä vetää tiukempaa linjaa.
Vallittu on tyytyväinen raamikorotuksiin.
– Pidän ensi vuoden korotusta taloudelliseen tilanteeseen nähden aika hyvänä.
Graafisen alan neuvotteluista vaikeimmat
TEAMillä on kemianteollisuudessa kolme työehtosopimusta: muovi ja kemian tuoteteollisuus, peruskemia sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemia. Sopimukset koskevat kaikkiaan noin 17 000:ta työntekijää.
Tavoitteena on, että neuvottelut saataisiin päätökseen marraskuun puoliväliin mennessä.
Kemianteollisuutta enemmän vaikeuksia Vallittu odottaa graafisen teollisuuden neuvotteluista.
– Niistä tulee varmasti kaikista vaivalloisimmat. Ensi vuonna alaa vaivaava yhdeksän prosentin arvonlisävero aiheuttaa paljon yt-neuvotteluja ja lomautuksia. Muiden alojen neuvotteluissa ei kohtuuttomia hankaluuksia pitäisi olla.