Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) pelkää, että synkkenevässä taloustilanteessa yritykset toimivat toisin kuin vuosien 2008–2009 taantumassa. Tuolloin yritykset pääsääntöisesti lomauttivat henkilöstöään. Nyt riskinä on, että yritykset turvautuvat irtisanomisiin.
– Viime aikojen yt-ilmoitusten perusteella näyttää siltä, että lomautusreitti ei tällä kertaa ole pääasiallinen sopeuttamisen reitti, Ihalainen sanoi tiistaina työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyskatsauksen julkistamisen yhteydessä.
Ihalaisen mielestä työnantajien tulisi pidättäytyä irtisanomisista ja sen sijaan turvautua pehmeämpiin keinoihin kuten lomautuksiin tai kouluttaa henkilöstöään.
TEM:n tiistaina julkaisemien lukujen mukaan syyskuun työllisyyskehitys oli kuitenkin suhteellisen myönteinen. Syyskuussa työttömiä työnhakijoita oli 17 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
– Ennusteiden valossa on kuitenkin varauduttava siihen, että talouskasvun hiipuessa ja epävarmuuden jatkuessa työttömyys voi lähteä hienoiseen nousuun, Ihalainen totesi.
Työttömyyden lasku loppuu
TEM:n ennusteen mukaan työttömyys ei enää jatka laskuaan. Sen mukaan työttömyysaste on tämän vuoden lopussa 7,7 prosenttia, ja luku jää samalle tasolle vuonna 2012.
Ministeriön mukaan vuonna 2012 talouskasvu jää heikoksi. Miinuksen puolelle ei kuitenkaan vajota.
Vuonna 2012 työvoiman kysyntä lisääntyy erityisesti palvelusektorilla. Eniten kasvaa osa-aikatyön tarve.
Pitkäaikaistyöttömyys pysyttelee ennusteen mukaan ensi vuonna noin 60 000 työttömän tasolla.
Nuorisotyöttömyys kääntymässä nousuun
Ministeriön ennusteessa varoitetaan, että nuorisotyöttömyys saattaa lähteä uuteen nousuun. Syyskuussa nuorisotyöttömyys kuitenkin vähentyi edellisvuoden syyskuuhun verrattuna. Lasku näyttää nyt pysähtyneen.
– Nuorten työttömyys on yleensä suhdanteille herkkää. Nyt on varauduttava siihen, että nuorisotyöttömyys voi kääntyä nousuun. Siksi hallitus on varannut ensi vuodelle kohdennettuja määrärahoja nuorille, Ihalainen sanoi.
Syyskuussa alle 25-vuotiaita työttömiä oli TEM:n tilastojen mukaan noin 27 000.