Vaikka Helsingistä on Pietariin vain noin 400 kilometriä ja Viipuriin vain noin 250 kilometriä, matkaan saa kulumaan jopa työpäivän. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että rajamuodollisuudet voivat kestää puolesta tunnista jopa kolmeen. Autoilijoita on tässä liikenteessä todella paljon.
Mutta Pietari ei ole maanteitsekään minkään erämaan takana. Tie ohi Viipurin ja kohti suurkaupungin ensimmäistä varsinaista kaupunginosaa (jonka nimi muuten on Lahti!) on varsin hyvässä kunnossa. Tänä kesänä jatkettiin sen uutta päällystämistä noin 20 kilometrin matkalla. Joitakin osuuksia lukuun ottamatta sen kunto vastaa kohtuullista eurooppalaista maantietasoa.
Liikenteen jatkuva ja kasvava virta tekee autoilusta aika haastavan tehtävän. Mukana pitää olla samaan aikaan sekä rohkea että nöyrä mieli.
Säännöt
Venäjän federaation liikennelainsäädäntö on niin lähellä suomalaista, että erityistä opettelua ei tarvita. Liikennemerkitkin ovat tunnistettavissa. Sen sijaan keskiviivan symbolit poikkeavat sen verran, että ne kannattaa erikseen miettiä.
Ohituskielto merkitään usein liikennemerkillä, mutta myös yhtenäisellä valkoisella keskiviivalla. Näitä viivoja on yksi tai kaksi, joka tapauksessa niiden ylittäminen on kielletty. Asia kannattaa ottaa todesta: poliisin näkemä ylitys voi johtaa ajokortin menetykseen.
Jos keskiviivana on vasemmalla puolella yhtenäinen ja oikealla katkoviiva, voit itse tehdä ohituksen. Normaali keskiviiva on katkonainen.
Oikeaan nöyryyteen kuuluu, että ei ala turhaan vaivata mieltään ihmettelemällä, miten paikalliset autoilijat sääntöjä soveltavat.
Poliisi
Venäjän liikennepoliisi valvoo maanteillä erityisesti ajonopeuksia ja ohituksia. 90 km:n reilua ylittämistä kannattaa harkita, sillä tutka voi olla seuraavassa männikössä. Missään nimessä ei kannata tässäkään seurata muiden autoilijoiden esimerkkiä. Kaupungissa nopeusrajoitus on yleensä 60 km/h.
Lähialueiden poliisit ovat tottuneet suomalaisiin. Joskus löytyy englannin ja jopa suomen kielen taitoa. Tavallisessa rutiinitarkastuksessa kysytään ajokortti ja rekisteriote.
Veren alkoholiraja on Venäjällä 0,0. Kannattaa jättää alkoholitonkin olut juomatta, sillä eräälle suomalaiselle tuli parin tunnin viivytys matkaan tästä syystä. Pelkän hajun vuoksi hänet oltiin vähällä viedä verikokeeseen, vaikka puhallutus näytti nollaa.
Rajamuodollisuudet
Junalla, laivalla ja lentokoneella Venäjälle pääsee vaivattomasti, mutta autoilijaa rasittaa jonotuksen lisäksi byrokraattinen kohtelu raja-asemalla.
Kuljettajan on täytettävä mennessä kaksi ja takaisin tullessa yksi tulliselvityskaavake. Se on hieman yksinkertaisempi kuin takavuosina, mutta edelleen kaksisivuinen. Tällä kaavakkeella tullataan nykyisin myös ajoneuvo väliaikaisesti maahan.
Matkustajat eivät täytä tulliselvitystä, mutta sen sijaan jokaisen on täytettävä ns. emigraatiokortti. Se on kaksiosainen ja siinä kysytään perushenkilötiedot sekä matkan kesto. Toinen puoli jää matkan ajaksi passin väliin ja se on palautettava maasta lähdettäessä.
Kaavakkeella valvotaan ulkomaalaisen työvoiman liikkumista. Turisti ja varsinkin Viipurin rautatieasemalle tuttavaa vastaan menevä kokee sen turhaksi. Mutta kun paperi kerran on olemassa, se on täytettävä.
Lisävakuutus tuo turvaa
Suomalainen liikennevakuutus on voimassa myös Venäjällä, mutta ETA:n ulkopuolella korvaukset määräytyvät maan oman lainsäädännön mukaan. Vakuutus on todistettava ns. vihreällä kortilla.
Jos suomalainen ajoneuvo aiheuttaa liikennevahingon, henkilövahingon enimmäiskorvaus on noin 4 000 euroa jokaista vahingonkärsinyttä kohden.
Omaisuusvahingossa korvaus on noin 3 000 euroa, jos on yksi vahingonkärsinyt ja noin 4 000 euroa, jos kaksi tai useampia vahingonkärsineitä.
Vahingon aiheuttaneen kuljettajan ja ajoneuvon vahinkoja ei korvata liikennevakuutuksesta. Aiheuttaja voi lisäksi joutua henkilökohtaiseen vastuuseen, jos vahinko on aiheutunut törkeällä tavalla tai kyseessä on iso vahinko.
Useimmilla suomalaisilla vahinkovakuutusyhtiöillä on tarjolla omien vapaaehtoisten vakuutusten lisäturvaksi ns. Venäjä-turva.
Lähde: Autoliitto
Perjantaina 14.10. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä on tämän lisäksi paljon lisää matkailuasiaa.