Viikon kysymys
Kesäkuussa voimaan tulleen postitoimintalain tarkoitus oli lisätä kilpailua postialalla. Lain mukaan yksityiset yritykset ja yhteisöt voivat hakea toimilupaa kirjelähetysten jakeluun.
Miksi kilpailijoita ei ole ilmaantunut, Itellan toimitusjohtaja Jukka Alho?
– Tietojeni mukaan ministeriöön on jätetty yksi toimilupahakemus.
Kilpailua ei ole vielä syntynyt, mutta se ei oikeastaan ollut tarkoituskaan, sillä uudessa laissa jäi avoimeksi esimerkiksi se, millaisia ehtoja kilpailijoiden toimiluville tulee.
– Vaatimuksiin saattaa vaikuttaa, miten yleispalvelu tullaan rahoittamaan jatkossa erityisesti maaseudulla.
Minne kilpailua on odotettavissa?
– Ehdottomasti kaupunkialueille. Maaseudulle tulevaa kilpailua ei ole nähty missään päin maailmaa. Kilpailua syntyy kaupunkeihin, joissa postitoiminnan hoitaminen on helpompaa ja tehokkaampaa.
– Ulkomailla ei ole tavattu sellaista kilpailua, josta kuluttajat hyötyisivät. Kilpailijat ovat suunnanneet palvelunsa teollisille massalähettäjille.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on kritisoinut lakia siitä, että harvaan asuttujen alueiden palvelut vaarantuvat. Onko huoli aiheellinen?
– Mitään kokonaisvaltaista romahdusta ei ole näköpiirissä. Laki asettaa perustason maaseudun postinjakelulle. Täysin epäselvää sen sijaan on, mistä saadaan rahat palkkoihin. Itellassa joudutaan miettimään tarkkaan sellaisten palvelujen kohtaloa, jotka on todettu hyväksi, mutta jotka eivät ole lakimääräisiä.
Miten kilpailu heikentäisi Itellan asemaa?
– Maaseudun rahoitukseen tarvittaisiin yli sata miljoonaa euroa asiakkailta tulevan rahoituksen lisäksi. Maaseudulta on pois, jos kilpailu laskee hintoja kaupunkialueilla tai vie mahdollisuuksia saada rahoitusta maaseudulle.
– Kuluttajien pitää voida jatkossakin lähettää samalla hinnalla maaseudulle ja kaupunkiin, mutta yritysasiakkaiden lähetysten hinnat voivat eriytyä.
Oliko tuleva kilpailu syynä Itellan säästöohjelmalle?
– Pääsyy on sähköinen kilpailu. Suurin kilpailija tulee internetistä. Tänä vuonna erityisesti lehdistövolyymi, mutta myös ykkösluokan kirjeiden määrä on laskenut merkittävästi.
– Kotimaisessa postitoiminnassamme on töissä noin 20 000 ihmistä. Jos 5–10 prosenttia tulovirrasta häipyy, se heijastuu suoraan palkanmaksuvaraan.–
Onko säästötoimilla vaikutusta postin jakeluun?
– Ei ole. Postitoimipisteiden lakkautus kyllä koskettaa pientä osaa asiakaskunnasta. Poistamme noin 50 yrittäjävetoista postia, joiden alueella asuu noin 5 000 taloutta.
Miten sanoma- ja aikakauslehtien tilauksille kaavailtu arvonlisävero vaikuttaisi postin toimintaan?
– Se on arvailujen varassa, mutta Viestinnän Keskusliiton laskelmien mukaan se saattaa vaikuttaa merkittävästi lehtien tilausmääriin. Jos näin käy, meille tulee seuraava aalto, jonka mukana palkanmaksuvaraa taas katoaa.