Huomenna lauantaina (1.10., toim. huom.) Tampereella kokoontuu Vasemmiston työelämäfoorumi, joka kerää yhteen vasemmistoliittolaista ay-väkeä ja samalla puolueemme – ja voi sanoa Suomen – parhaan työelämän osaamisen.
Puitavaa riittää taatusti, sillä tällä ja ensi viikolla tapahtuu isoja asioita, jotka koskettavat kaikkia suomalaisia palkansaajia. Viikonlopun aikana jatkuvat neuvottelut kattavasta palkkaratkaisusta.
Merkittävää on se, että myös työnantajaleiri on ottanut kultalusikan kauniiseen käteen ja istuutunut neuvottelupöytään, vaikka oli vielä joitain vuosia sitten valmis hautaamaan kokonaisratkaisut.
Myös työnantajaleiri on ottanut kultalusikan kauniiseen käteen ja istuutunut neuvottelupöytään.
Kun neuvotellaan työmarkkinoiden kokonaisuudesta, myös valtiovallalla on asiassa roolinsa.
Vaikka hallituksessa on ollut haluja vauhdittaa palkkaratkaisua veroporkkanoilla, on selvä, että mihinkään suuriin veronkevennyksiin ei yksinkertaisesti ole varaa. Vasemmiston mielestä olisi parempi painottaa laadullisia asioita.
Valtio ottaa ensi vuonna uutta velkaa yli seitsemän miljardia euroa. Yhden prosentin veroale tarkoittaisi 800 miljoonan lisälovea budjettiin. Edellinen hallitus teki massiivisia veronalennuksia, jotka osittain selittävät nykyisiä vaikeuksia.
On selvää, että suomalaisten palkansaajien ostovoimaa ei korjata vain veronkevennyksillä. Myös palkankorotusten pitää olla asiallisia, vaikka työnantajien mielestä niihin ei ikinä ole varaa. Hallitus ja työmarkkinaosapuolet ovat sitoutuneet miesten ja naisten palkkaerojen kaventamiseen. Siksi sen pitää myös näkyä palkkaratkaisuissa.
Emme ole luopuneet ennen vaaleja pöytään lyömistämme tavoitteista, vaikka niistä kaikkia ei ehkä voidakaan kuuden puolueen hallituksessa viedä maaliin. Vasemmisto vaatii edelleen, että työehtosopimuksia vahvistettaisiin laissa säädetyllä 10 euron minimipalkalla, joka on sidottu indeksiin. Minimipalkka edistää myös sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Vasemmisto katsoo myös, että työelämän ja perheen yhteensovittamisessa on vielä paljon parannettavaa. Nykyiset äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat pitäisi yhdistää 18 kuukauden vanhempainvapaaksi 6+6+6-mallin mukaan. Pätkätyöläisten asemaa on myös syytä parantaa.
Tärkeintä työelämässä on kuitenkin se, että työtä on. Yhä useammalle suomalaisella tämä ei ole enää itsestään selvää. Elo-syyskuun aikana yli 6 500 palkansaajalle on käynyt kutsu yt-neuvotteluihin.
Muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa ihmisten irtisanominen on helppoa ja halpaa.
Siksi Vasemmiston ehkäpä tärkeimmäksi työelämän tavoitteeksi pitäisi nostaa suomalaisen irtisanomissuojan parantaminen.
Kirjoittaja on Vasemmistoliiton puheenjohtaja.