Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) ei näe ristiriitaa siinä, että Suomi suunnittelee kauppoja israelilaisyhtiön kanssa, vaikka on ajanut Yhdistyneissä kansakunnissa sopimusta, joka estäisi asekaupan ihmisoikeusloukkauksiin tai kansainvälisen lain loukkauksiin syyllistyneiden maiden kanssa.
Wallinin mukaan juridisia esteitä kaupalle ei ole.
– Israel ei ole minkäänlaisen kansainvälisen embargon kohteena, tämä kyseinen yritys ei ole Suomen tietojen mukaan myöskään minkäänlaisten pakotteiden kohteena, ministeri totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.
Suomen uskottavuus nakertuu?
Wallin vastasi Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan kysymykseen, jossa tämä ihmetteli, etteikö puolustusministeriö nakerra Suomen ulkopoliittista uskottavuutta käydessään asekauppaa vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin osallistuvien israelilaisyhtiöiden kanssa.
Kontulan mielestä Israel kuuluu selvästi maihin, jotka syyllistyvät ihmisoikeusloukkauksiin tai kansainvälisen lain loukkauksiin.
– Tästä huolimatta Suomi on aikeissa ostaa tänä syksynä miehittämättömiä lentokoneita Israelista yli 17 miljoonalla eurolla.
Henkilömiinat korvattava
Wallinin mukaan Suomi menettää puolustuskykyään, kun se liittyy henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen.
– Tätä suorituskykyä korvaamaan olemme hankkimassa tällä hetkellä erinäisiä asejärjestelmiä, hän sanoi ja totesi miehittämättömien lennokkien kuuluvan tähän listaan.
Suunnitelman mukaan tiedustelutehtävissä käytettäviä lennokkeja ostettaisiin 17 miljoonalla eurolla.
– Tämä hankinta on vielä kesken, mutta totta on, että eräs israelilainen yritys on loppusuoralla, Wallin sanoi.
Hänen mukaansa hankinnassa käydään läpi normaali kilpailuttaminen.
Testattu Gazassa
Kontula totesi Wallinille, että juridista estettä ihmisoikeuksien kunnioittamiselle ei ole, sillä EU:n asevientiä koskevaa sopimusta saa tulkita tiukempien kriteerien mukaisesti.
– Toinen kilpailutuksessa loppusuoralle säilyneistä yhtiöistä mainostaa tuotteitaan sillä, että niitä on testattu Israelin puolustusvoimien taistelussa. Miehittämättömiä lentokoneita käytettiin muun muassa 2008–2009 vuodenvaihteessa tapahtuneessa Gazan hyökkäyksessä, jossa kuoli 1 417 ihmistä.
Ymmärtääkö Israel omaa asemaansa?
Perussuomalaisten uusi tähti Mika Niikko halusi huomauttaa Kontulalle, että Israel on itsenäinen valtio, jolla on oikeus puolustaa kansalaisiaan ja myös velvollisuus siihen.
– Mielestäni meidän ei tule Suomessa aloittaa semmoista politiikkaa, jossa me rupeamme suvereenia valtiota moittimaan siitä, että se puolustaa omia kansalaisiaan terrorilta, Niikko sanoi.
Hän halusi lisäksi selvennystä Suomen ja Israelin suhteisiin.
Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja totesi hänelle, että Suomella on asialliset suhteet Israeliin.
– Mutta voi esittää sen kysymyksen, ymmärtääkö Israel itse omaa asemaansa, kun se esimerkiksi jatkaa siirtokuntien laajentamista vastoin kaikkea kansainvälistä oikeutta, turvaneuvoston näkemyksiä ja päätöksiä ja on tällä lailla tällä hetkellä estämässä Israelin eniten tarvitseman rauhanneuvotteluprosessin käynnistymistä, Tuomioja jatkoi.