Kuluttajat odottavat Suomen talouden hyytyvän ja työttömyyden kasvavan. Peräti 58 prosenttia vastaajista uskoo työttömyyden kasvavan, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta luottamusindikaattorista.
Suurin osa luottaa säilyttävänsä oman työpaikkansa. Työpaikkansa menetystä pitää mahdollisena 15 prosenttia vastaajista, viime vuonna osuus oli 13 prosenttia. Joka neljäs piti työpaikkaansa täysin varmana.
Kuluttajien odotukset yleisestä talouskehityksestä, omasta taloudesta ja työllisyydestä romahtivat syyskuussa. Arviot seuraavasta 12 kuukaudesta ovat kielteisimmät sitten vuoden 2008 marraskuun. Ajankohtaa pidetään huonona kestokulutustavaroiden ostamiseen ja lainanottoon.
Vuosi sitten luottamus talouteen oli vahvimmillaan, indikaattori sai arvon 22,9. Nyt luottamusindikaattorin lukema on 2,3. Pitkän ajan keskiarvo on 13,2.
Säästämiseen uskotaan vahvasti
Säästämisaikeet ovat yhtä korkealla kuin viime vuonnakin. Arviot omista säästämismahdollisuuksista paranivat viime vuodesta. Kuluttajista 65 prosenttia piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle.
Asunnon aikoo ostaa yhtä moni kuin viime vuoden syyskuussakin, auton hieman harvempi.
Kestotavaroiden ostamiseen ajankohta on sopiva enää reilun kolmanneksen mielestä, vuosi sitten vielä useamman kuin joka toisen. Kulutusaikeet olivat maltilliset. Rahaa aiotaan käyttää matkailuun tai asunnon korjaamiseen ja sisustamiseen seuraavan puolen vuoden aikana.
Rakennusalalla synkkää, palveluissa valoisaa
Teollisuuden ja rakennusalan näkymät ovat synkentyneet, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton tuore luottamusindikaattori.
Suomen teollisuuden suhdannetilanne on elokuussa kerättyjen vertailutietojen mukaan EU-maiden keskiarvon alapuolella.
Teollisuusyritykset arvioivat tuotannon kasvavan vielä seuraavan kolmen kuukauden aikana. Siitä eteenpäin tulevaisuutta pidetään epävarmana.
Syyskuussa vain 64 prosentilla yrityksistä tuotantokapasiteetti oli täyskäytössä. Varastot olivat kasvussa ja tilauskanta heikkenemässä.
Teollisuuden luottamusindikaattori oli –10, kun pitkäaikainen keskiarvo on +3. Rakennusalalla lukema oli –8, pitkän aikavälin keskiarvo on –5.
Rakennusyritykset pitivät tilauskantaa hieman keskimääräistä heikompana. Arviot olivat EU-keskiarvoa myönteisemmät.
Sen sijaan palvelualoilla ja vähittäiskaupassa myynnin odotetaan kasvavan. Palvelualojen saldolukema on +21, vähittäiskaupan +14. Näiden alojen suhdanteet olivat selvästi muuta EU-aluetta vahvemmat.