Lokakuun kolmas päivä vuonna 1929. New Yorkin pörssin romahdus alkaa. Yhdysvallat syöksyy useiksi vuosiksi syvään lamaan. Työttömyys kolminkertaistuu.
Keväällä 1930 Yhdysvaltain lama heijastuu myös Eurooppaan. Vielä 1920-luvun lopulla natsit olivat marginaalinen voima Saksassa, mutta kesällä 1932 Adolf Hitlerin joukot saavat murskavoiton vapaissa vaaleissa.
Tällä viikolla ilmestynyt Le Monde diplomatiquen tuorein maailmanpoliittinen kartasto Historia-Atlas palauttaa vavahduttavasti mieliin, että Yhdysvaltain ja euroalueen koko ajan syvenevällä talouskriisillä voi olla vaikutuksia, jotka saavat Kreikan mahdollisen maksukyvyttömyyden näyttämään huviretkeltä kesäisellä niityllä.
Vaihtakaa sanan juutalainen tilalle romani tai maahanmuuttaja, niin 1930-luvun ilmapiirissä eletään jo.
Kuplat ja niistä johtuvat kriisit ovat erottamaton osa kapitalismia, mutta tällä kertaa tilanne on jotenkin toisenlainen. Emme ehkä selviä uutta nousua edeltävällä taantumalla, vaan ilmassa on perustavamman muutoksen merkkejä.
Historia ei koskaan toistu sellaisenaan, mutta mahdollisuus koko nykyisen talousjärjestyksen romahdukseen Euroopassa yhdistettynä äärioikeiston nousuun ja muukalaisvihaan luo kauhistuttavia näköaloja. Kuten viime Viikkolehdessä kerrottiin, Tšekissä vaaditaan jo romaneille kaasua. Vaihtakaa sanan juutalainen tilalle romani tai maahanmuuttaja, niin 1930-luvun ilmapiirissä eletään jo.
Professori Heikki Patomäki kertoi Historia-Atlaksen julkistamistilaisuudessa, että vuoden 1929 kriisi oli useamman vuosikymmenen kehityksen tulos. Samanlainen finansialisaatio on koettu nytkin. Kapitalistinen markkinatalous toimii yhä enemmän spekulatiivisen rahatalouden ympärillä, rahoitusjärjestelmä alkaa muokata lainoituksen ja sitä kautta investointien ehtoja, mikä vaikuttaa yritysten käyttäytymiseen. Talouspolitiikka muuttuu rahoituksellisen pääoman kannalta edullisemmaksi. Keskeisimmiksi tavoitteiksi nousevat alhainen inflaatio ja sääntelyn purkaminen.
Fasismiin johtanut kehitys lukuisine talouskriiseineen alkoi Patomäen mukaan 1870-luvulla. Nykyinen kehitys alkoi Yhdysvalloista 1960-luvulla, mutta vuoteen 2008 se synnytti vain rajallisia kuplia ja kriisejä. Nyt on kolme vuotta eletty pysyvässä poikkeustilassa. Ollaan tavallaan palaamassa vuoteen 1929.
Kukaan ei väitä, että olisimme uuden fasistivallan kynnyksellä, mutta enää ei voi leikitellä. Tilanteen samankaltaisuus hälyttää nollatoleranssia vihapuheille. Se myös varoittaa uskomasta populistien lupaamiin helppoihin ratkaisuihin erittäin vaikeisiin ongelmiin.