Lääkekorvauksissa otetaan huhtikuun alusta käyttöön viitehinnat. Ne ovat korvausjärjestelmän osa, joka säätelee samaa vaikuttavaa ainetta sisältävien lääkkeiden korvattavuutta. Käytännössä ihmisiä patistetaan lääkevaihdolla ostamaan halvin mahdollinen lääke.
Alentaako viitehintajärjestelmä lääkkeiden hintoja, hintalautakunnan johtaja Sinikka Rajaniemi?
– Ainakin sen toivotaan alentavan monissa lääkeryhmissä. Kaikissa hinta ei kuitenkaan välttämättä laske.
Onko lääkekorvaus maksettu aiemmin kalliimman lääkkeen mukaan?
– Kyllä. Kun lääkevaihto tuli käyttöön 2003, apteekki alkoi ilmoittaa asiakkaille, että lääkkeestä on saatavana halvempikin valmiste. Vielä vähän aikaa voimassa olevassa nykyisessä lääkevaihdossa asiakas voi kuitenkin ostaa myös kalliimman lääkkeen ja korvaus lasketaan sen mukaan.
– Uudessa systeemissäkin lääkäreillä on mahdollisuus kieltää lääkkeen vaihto halvempaan, jolloin asiakas saa korvauksen kalliimman mukaan. Jos asiakas itse kieltää vaihdon, hän maksaa jatkossa omasta pussistaan viitehinnan ja kalliimman lääkkeen hinnan erotuksen.
Yritetäänkö uudistuksella vähentää myös Kelan lääkekorvausmenoja?
– Säästö kohdistuu sekä lääkekorvauksiin että potilaan omaan osuuteen. Viime vuonna lääkekorvausmenot olivat 1,2 miljardia euroa. Reseptilääkkeiden myynnistä Kelan korvaama osuus oli keskimäärin 70 prosenttia.
Viitehintajärjestelmällä patistetaan ostamaan halvempia lääkkeitä. Uskovatko ihmiset, että ne ovat yhtä hyviä kuin kalliimmat?
– Luulen, että uskovat. Nyt tehtävä uudistushan täydentää vuonna 2003 voimaan tullutta lääkevaihtoa ja mukaan tulee myös uusia lääkeryhmiä.
Kuinka paljon ihmiset ovat tähän mennessä käyttäneet mahdollisuutta lääkevaihtoon?
– Aika paljon. Lääkevaihto on lisännyt hintakilpailua ja tuo asiakkaalle rahallista säästöä. Viime vuonna lääkevaihdon tuomat säästöt olivat asiakkaille 16,4 miljoonaa euroa ja sairausvakuutuksen lääkekorvausmenoissa 17 miljoonaa. Keskimäärin asiakkaan säästö yhtä vaihtoa kohti oli noin 12 euroa.
Mitä lääkkeitä uusi viitehintajärjestelmä koskee?
– Joukossa on paljon sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeitä. Lisäksi on esimerkiksi kolesterolilääkkeitä ja masennuslääkkeitä. Lääkevaihdossa on muitakin, mutta viitehintajärjestelmään kuuluvat ovat pääosin reseptilääkkeitä.
Kuka viitehinnat määrittelee?
– Lääkkeiden hintalautakunta. Kaikille lääkevalmisteille hyväksytään ensin maksimihinta, mitä ei voi ylittää. Lääkeyritykset tekevät perusteluja ehdotuksia kohtuullisesta tukkuhinnasta ja hintalautakunta katsoo, voidaanko ehdotukset hyväksyä. Samalla lääkelaitos selvittää lääkkeet, jotka ovat keskenään vaihtokelpoisia. Viitehinnaksi tulee halvimman valmisteen hinta korotettuna 1,5 eurolla, jos lääke maksaa alle 40 euroa. Jos lääke on kalliimpi, viitehintaan lisätään kaksi euroa.