SAK:n puheenjohtajaehdokkaat yhtä mieltä:
Puheenjohtajan kevätkokouksessaan toukokuussa valitsevat SAK:n valtuuston jäsenet kävivät keskusteluja ehdokkaiden paremmuudesta vasta kokouskäytävillä.
Uudistuminen on SAK:lla edessä. Keskusjärjestön puheenjohtajaksi ehdolla oleva kolmikko on tästä yhtä mieltä.
Yksimielisyys löytyi helposti myös keskusjärjestöjen lukumäärästä. Kolme on kaikkien mielestä liikaa. Yksi riittäisi Petri Vanhalankin mielestä, vaikka hän sanoo tähdentävänsä ”liiton miehenä” liittotasoa.
Lauri Lyly katsoi keskusjärjestöjen tekevän paljon päällekkäistä työtä. Jorma Jurmua emmitytti palvelusektorin kohtalo keskusjärjestöfuusiossa.
Kannatuspuheita
pantattiin vielä
Lylyn mielestä SAK:n uudistuminen toteutuu muun muassa muutoksina työnjaossa. Hänen nousemisestaan ”nurkkahuoneen haltijaksi” seuraisi se, että SAK:n toiminnassa korostuisivat edunvalvontatehtävien rinnalla entistä selkeämmin työelämän kehittämiseen ja ammatilliseen koulutukseen liittyvät asiat.
Vanhala korostaa keskusjärjestön palvelutoimintaa liitoille. Hän kaipaa keskusjärjestölle myös yksinkertaisempaa toimintalinjaa. Monimutkaisuudesta Vanhala otti esille liiallisuuksiin ryöpsähtäneen työryhmätyöskentelyn. Nykyisten 50–60 työryhmän sijasta hänestä riittäisi 5–6 työryhmää.
Jurmu ajattelee keskusjärjestön uudistumistarvetta yksittäisen jäsenen näkökulmasta. Ratkaisevaa on, miten jäsen kokee olevansa SAK-perheen jäsen.
Pettymyksen koki hän, koska arveli, että SAK:n valtuuston kuulemistilaisuudessa kuultaisiin kannatuspuheenvuoroja. Niiden sijasta ”pysyttiin asiassa”. Tämän takasi osaltaan tilaisuuden nuotitus ja keskustelun vetäjän professori Harri Melinin johdatus.
Ehdokkaat joutuivat perustelemaan ryhtymistään puheenjohtajaehdokkaaksi.
Työttömäksi työnhakijaksi esittäytynyt Jurmu lähti ehdolle pyydettäessä, ”kun näytti siltä, että puheenjohtajuus ratkotaan toimitsijoiden kesken”. Johtajuuteen liittyvät puutteensa Jurmu tunnusti, mutta korosti pitkäaikaista kokemustaan tes- ja paikallistason neuvottelijana
Ehdollepanonsa aikanaan nöyränä vastaanottanut Vanhala kuvasi itseään tekijänä, joka tuo SAK:n toimintaan sen kaipaamaa raikkautta ja uutta ajattelutapaa.
Lyly katsoi tuntevansa ay-perheen läpikotaisin ja haluaa antaa osaamisensa SAK:n käyttöön täysille.
Mäenpää koki
tyrmäyksen
SAK:n valtuuston kuulemistilaisuuden tarkoitus oli selvittää puheenjohtajaehdokkaiden näkemyksiä muun muassa valittavan puheenjohtaja roolista.
– Yhdistävä tekijä (Vanhala),
– Demokraatti ja määrätietoinen innostaja (Jurmu).
– Aloitteellinen yhteistyöhenkilö sak-perheen sisällä (Lyly).
Roolikäsityksistä ei asiallisia eroja löytynyt, kuten ei ehdokkaiden näkemyksistä itse asiakysymyksistäkään.
Ehdokkaat tyrmäsivät yksissä tuumin STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpään esitykset nollalinjasta tulevissa palkkaratkaisuissa.
SAK:n rooli
muuttuu
Paikallisen sopimustoiminnan lisääntyminen ei puheenjohtajaehdokkaiden mielestä ole johtamassa SAK:n roolin heikentymiseen työmarkkinakentässä.
– SAK:n rooli muuttuu koordinoivaksi, kuvasi yhdessä tekemistä korostanut Vanhala. Tuen antaminen liitoille ja paikalliselle tasolle edellyttää SAK:lta enemmän panostusta.
Lylyn mukaan keskusjärjestön tehtäviin kuuluu huolehtia siitä, että neuvotteluasetelmat ovat paikallistasolla tasapuoliset.
– Tämä tarkoittaa muun muassa osaamisen parantamiseen tähtäävää koulutustoimintaa.
Jurmu muistutti, että keskusjärjestöä tarvitaan vastaamaan ”korkean tason” yhteiskuntavaikuttamisesta.
Tasa-arvon puute
myös SAK:n murhe
Liittyy tasa-arvon puute sukupuoleen taikka työmarkkinasektoriin, on se puheenjohtajaehdokkaiden mielestä ay-liikkeelle kiusallinen aihe.
Jurmu muistutti solidaarisuuden ja veljeyden kuuluvan SAK-laisen ay-liikkeen perusarvoihin
– Metalli on kunnostautunut samapalkkaisuusasiassa, mutta tasa-arvo on muutakin kuin sukupuolikysymys. Siihen kuuluu myös maahanmuuttajien kohtelu.
Lyly toi valtuutetuille tuoretta tilastotietoa.
– Tilastokeskuksen uusimman tiedon mukaan naisen euro nyt on 81 senttiä.
Tasa-arvo hiertää myös SAK:ta itseään. Lylyn kommentti tästä sai tarkkaavaisen kuulijansa höristämään korviaan.
– En näe mahdottomana, etteikö SAK:n kärjessä toukokuun jälkeen näy myös nainen.