Suurituloisten verotusta anteliaasti keventänyt porvarihallitus päätti tiistaina kehysriihessään kiristää verotusta. Kun rahat on loppumassa, niin jostainhan sitä tietysti pitää saada tilalle. Nyt olisikin ollut sopiva hetki perua hyvätuloisten tuloverokevennykset ja käydä kiinni esimerkiksi pääomatuloihin tai jopa palauttaa varallisuusvero.
Mutta mitä tekee hallitus? Se työntää kouransa myös vähävaraisten kansalaisten taskuun. Nyt päätetyt verojen kiristykset kirpaisevatkin jokaista, on sitten tuloja tai ei. Suhteellisesti eniten kärsivät pienituloiset, joilta imetään rahaa pois kulutuksesta.
Kiinteistö- tai energiaverot kohdistuvat kaikkiin tulotasosta tai varallisuudesta riippumatta. Esimerkiksi vanhoissa omakotitaloissa asuviin iäkkäisiin ihmisiin nämä korotukset kohdistuvat täydellä voimalla samaan aikaan, kun eläkkeiden ennakoidaan voivan tulevana vuonna jopa laskea.
Kehysriihen päätöksillä ei myöskään taloutta elvytetä. Lievää helpotusta kuntiin tuo yhteisöveron tuoton väliaikainen uusjako. Sillä ei kuitenkaan paikata kuntatalouden romahdusta.
Tämän hetken arvioiden mukaan ainakin puolet kunnista joutuu ensi vuonna kiinteistöveron lisäksi nostamaan myös veroprosenttiaan ja silti monia hyvinvointipalveluja voidaan joutua leikkaamaan. Hallitus siirsikin leikkauslistojen tekeminen kuntapäättäjille.
Kunnat tarvitsevat ehdottomasti lisää valtion tukirahaa. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kuitenkin asetti valtionosuuksien lisäämisen ehdoksi sen, että kuntien työntekijät suostuvat pitkään ja mahdollisimman pienet palkankorotukset sisältävään palkkaratkaisuun. Vaikka tulopoliittisia ratkaisuja ei enää tehdä, niin hallitus haluaa nyt kuitenkin ohjailla Kuntatyönantajien ja työntekijöiden sopimista. Pitäisikö Vanhasen ilmoitusta pitää peiteltynä uhkauksena?
Työnantajien kela-maksu poistuu ja nyt on maksajakin selvillä. Poiston kustantavat kuluttajat sähköveron, kevyen ja raskaan polttoöljyn, kivihiilen ja maakaasun veronkorotuksina. Asumisen hinta nousee pelkästään tätä kautta esimerkiksi omakotiasujalla noin 200 euroa vuodessa.
Sisukin vaarassa
Suomalainen Sisu on uhattuna. Tunnettu kuorma-autonvalmistaja on vaarassa mennä nurin. Yksityisen sijoittajaryhmän omistukseen muutama vuosi sitten siirtyneen Sisun elämänlanka on Kauppalehden (25.3.) mukaan nyt puolustusvoimien varassa. Armeija harkitsee hätätilauksia ja puolustusministeriöstä löytyykin haluja turvata Sisun tulevaisuus ja noin 150 työpaikkaa.
Raskaisiin erikoisautoihin keskittynyt Sisu on joutunut ahdinkoon, kun vienti ei vedä. Taantuman myötä Venäjän kauppa yskii tuontitullien myötä. Liettualaiset taas eivät pysty ostamaan tilaamiaan autoja. Mielenkiintoista on nähdä, löytääkö valtion omistajaohjauksesta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) keinot ja rahat Sisun toiminnan jatkamiseksi, vaikka kyse ei olekaan valtionyhtiöstä mutta tuotantoala on valtiolle kuitenkin strategisesti tärkeä.