Vasemmistoliitto katsoo, että työhyvinvointia tulee parantaa kaikkien työntekijöiden, ei vain ikääntyneiden kohdalla. Puolue listaa Vaikuta.org-sivustolla keskustelun pohjaksi useita toimenpiteitä, joita se on valmis ajamaan työssä jaksamisen parantamiseksi.
Listaan kuuluu muun muassa erorahan säätäminen lakisääteiseksi. Työnantajan tulisi maksaa työvuosien mukaan porrastuva eroraha, jos se irtisanoo työntekijän tuotannollisista tai taloudellisista syistä.
Työntekijän irtisanominen on tunnetusti Suomessa helpompaa kuin useissa Euroopan maissa.Työnantajan innokkuutta ryhtyä joukkoirtisanomisiin tulisikin hillitä myös antamalla ammattiliitoille joukkokanneoikeus. Myös muutosturvan puutteet on korjattava.
Työelämän tulisi joustaa elämäntilanteiden mukaan. Tätä tavoitetta ajaisi vanhempainrahakausi 6+6+6-mallilla perheen valinnan mukaan
Sata-komiteassa muutospaineena alla olevasta vuorotteluvapaajärjestelmästä ei tulisi luopua. Siitä olisi sen sijaan tehtävä pysyvä ja se tulisi säätää eläketurvaa kerryttäväksi. Järjestelmää tulisi täydentää työnantajan kustantamalla koulutusvapaalla.
Suomessa on useilla työpaikoilla saatu hyviä kokemuksia vuosiloman päälle annettujen vuosittaisten lisävapaapäivien osoittamisesta iäkkäämmille työntekijöille. Vasemmistoliitto ehdottaa yli 55-vuotiaille kokoaikaista työtä tekeville neljä ja yli 60-vuotiaille kahdeksaa ikävapaapäivää. Jo tällä toimenpiteellä nostetaan eläkkeelle siirtymisen ikärajaa ja vielä enemmän myönteistä vaikutusta saataisiin aikaan, jos työnantaja tarjoaa vapaapäivien yhteydessä työntekijälle mahdollisuuksia tuettuun kuntoutumiseen.
Joustava mahdollisuus siirtyä eläkkeelle 63–68-vuotiaana nykyisen mallin mukaisesti tulee pitää tavoitteena, mutta ei kategorisesti. Raskaissa ammateissa työskentelevien eläkeikä ja eläkkeen suuruus onkin sovitettava yksilöllisesti vastaamaan niiden edellyttämää jaksamista.
Lex Taipale olisi otettava oikeasti ohjenuoraksi pitkäaikaistyöttömien eläketurvassa eli heille olisi tarjottava mahdollisuus eläketukeen.
Opiskelijoiden edellytetään valmistuvan nopeasti, mutta todellisuudessa yhä useampi heistä joutuu olemaan opintojen ohella töissä. Tätä vääristävää kehitystä korjaisi opintorahan tuntuva korottaminen ja sen sitominen indeksiin.
Myös aikuisopiskelija ja oppisopimuskoulutuksessa oleva tarvitsee tukea nykyistä enemmän. (KU)
Vasemmistoliiton keskustelun avaus ja esityslista työhyvinvoinnin parantamiseksi kokonaisuudessa: www.vaikuta.org.