Työtä vailla olevien suomalaisten määrä on kääntynyt nyt myös tilastoissa rajuun kasvuun. Kehityssuunta ei tule kenellekään yllätyksenä. Toisin ei voisi ollakaan, sillä niin voimakkaasti viime kuukausina julkisuutta ovat hallinneet lomautus- ja irtisanomisuutiset.
Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa Suomessa oli 33 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Talouskriisi iski helmikuussa erityisesti miesvaltaisille aloille: miesten työttömyys lisääntyi 30 000:lla. Syvimmältä talouden sukellus on kouraissut Oulun ja Lapin lääneissä.
Kuukauden päästä tilastot ovat entistä synkemmät, sillä tilanne työmarkkinoilla ei ole parantunut hiukkaakaan helmikuun jälkeen. Jokaisen numeron takana on työtä vaille jäänyt ihminen, jolla on usein myös perhe, joten työttömyys koskettaa paljon laajempaa joukkoa, kuin mitä kylmät numerot pystyvät kertomaan.
Suomen Pankin ja valtiovarainministeriön tuoreet suhdanne-ennusteet eivät lupaa nopeaa helpotusta tilanteeseen, vaan pikemminkin päinvastoin. Jos reaalinen tuotanto vähenee tänä vuonna ennusteen mukaisesti viisi prosenttia, niin se merkitsee taloudellisen toimeliaisuuden niin pahaa jäätymistä, että työttömien armeija saa varmasti lisää uusia jäseniä – ja paljon.
Muutaman kuukauden aikana talouden alamäki on ollut niin jyrkkä, että se on yllättänyt paljon nähneet ekonomistitkin. Erityisesti vientisektori sukeltaa, ja se vaikuttaa myös väistämättä kotimarkkinoihin.
Tutkimuslaitokset ennustavat, että työtä vailla olevien ihmisten määrä nousee tänä vuonna 250 000:een ja ensi vuonna työnpaikkoja menetetään vielä lisää. Hyvin pieni lohtu tässä tilanteessa on kuitenkin se – kuten työministeri Tarja Cronberg (vihr.) toivoo –, että työttömyys ei kipuaisi yli 10 prosentin. Valtiovarainministeriön ennustama 9,5 prosentin työttömyysastekin on jo liikaa.
Kun kaikki mittarit näyttävät punaista, on hämmästyttävää, miten rauhallisesti hallitus ottaa tilanteen. Sen elvytystoimet jäivät pahasti puolitiehen eikä uusista työttömyyttä torjuvista piristysruiskeista ole tietoakaan. Hallitus on nostanut kädet pystyyn. On todella vaikea uskoa, etteikö yksittäinen maa muka pysty tekemään enempää? Suomi on päästetty ajelehtimaan kuin lastu globaalin valtameren laineille.
Velan ottoon Suomella on edelleen varaa. Pyörät on pidettävä pyörimässä ja ihmiset töissä vaikka sitten velkarahalla.
n
Valtio luopuu tontuista
Miten nyt käy Santaparkin tonttujen, kun valtio tempaisi itsensä irti Joulupukin maanakin tunnetusta rovaniemeläisestä elämyspuistosta? Tiistaina Santapark siirtyi nimittäin kokonaan paikallisten matkailuyrittäjien omistukseen. Valtion edustajat myönsivät reilusti, ettei valtiolla ole erityisosaamista tonttubisneksessä.
Miten mahtaa käydä joulupukin, jota valtiokin on käyttänyt maailmalla yhtenä Suomi-kuvan kiillottajana, kun side valtioon kaupan myötä katkeaa? Toisaalta voi olla hyväkin, että Suomi-brändin rakentamisessa vähitellen siirrytään lumemaailmasta karuun arkeen.