Pullovesi nopeuttaa ilmastonmuutosta
Pullovesi on turhaa -kampanja saa nyt jatkoa. Operaatio 0 veroeuroa pulloveteen tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden vedota oman asuinkuntansa päättäjiin, jotta pulloveden juonti verovaroilla saataisiin lopetettua. Kampanja yrittää saada ihmiset huomaamaan ympäristöä kuormittavan pulloveden aiheuttamat taloudelliset rasitteet.
SodaStreamin ylläpitämillä Pullovesi on turhaa -kampanjasivustoilla vieraili kolmen kuukauden aikana 200 000 kävijää.
– Jokainen kampanjavideon katsoja sai tilaisuuden kerryttää Luonto-Liitolle menevää lahjoituspottia SodaStreamin kustannuksella. Lopulta SodaStream lahjoitti 11 000 euroa Luonto-Liiton Itämeri-kiertueelle, kertoo Etacap Oy:n toimitusjohtaja Markus Lassila.
– Kampanjan valtava suosio antoi ajattelemisen aihetta. Viesti otettiin todella positiivisesti vastaan, samalla pulloveden tuputtaminen kokouksissa ja palavereissa alkoi tuntua entistä omituisemmalta.
Valtuustojen
vesipullot
– Raha on tällä hetkellä muutenkin tiukalla. Miksi ihmisten tulisi rahoittaa ympäristölle haitallisen ja täysin tarpeettoman tuotteen hankintaa ja tarjoilua, kun parempaa on tarjolla puoli-ilmaiseksi? Säästökohteita etsitään mitä ihmeellisemmistä asioista. Jokainen kunta voisi säästää pitkän pennin korvaamalla huonomman tuotteen laadukkaammalla – siirtymällä pullotetun veden sijaan suosimaan hanavettä, Lassila toteaa.
Kyse ei pikkurahoista. Jos jokainen Suomen 10 412 kunnanvaltuutetusta juo viikoittain puoli litraa pullovettä, kuluu siihen vuodessa yli 540 000 euroa. Samalla rahalla saisi 21 keskoskaappia tai lähes 30 000 perushoitajan työtuntia.
Helsingin kaupunki vahvisti helmikuussa 2009 päätöksen lopettaa pullotetun veden tarjoilu kaupungin kokouksissa ja edustustilaisuuksissa. Aloitteen vesipulloista luopumisesta teki valtuutettu Pekka Saarnio (vas.). Helsingin kaupungin ratkaisu oli esimerkillinen ennakkopäätös. Helsingin kaupungin lisäksi Nokia Oyj ja Scandic Hotellit ovat luopuneet pulloveden käytöstä.
Pullovedestä aiheutuvat ympäristöhaitat ovat merkittävät. Yhden vesipullon tuotanto, logistiikka ja uudelleen kierrätys kuluttaa laskennallisesti neljännespullollisen öljyä. Tähän verrattuna esimerkiksi yksityisautoilu on ympäristöteko. Noin 90 prosenttia juomapullojen ympäristövaikutuksista tapahtuu, ennen kuin kuluttaja saa pullon käsiinsä.
Panimo, kuljetus ja kauppa kuluttavat energiaa ja öljyä ja tuottavat hiilidioksidipäästöjä. Viimeinen kymmenen prosenttia haitoista syntyy pullojen kaupasta kotiin kuljettamiseen ja päinvastoin. Lisäksi pullovesi sisältää sata ja lähdevesiautomaatti tuhat kertaa enemmän mikrobeja hanaveteen verrattuna.
Operaation 0 veroeuroa pulloveteen yhteistyökumppanina on Helsingin Vesi, joka osaltaan mahdollistaa sivustoilla nähtävään videoon liitetyn lahjoitusmahdollisuuden. Helsingin Vesi lahjoittaa yhdessä SodaStreamin kanssa jokaisen videon katsoneen puolesta 11 senttiä Luonto-Liiton Itämeri-kiertueen hyväksi.
n
Pulloveden kulutus
Maailmassa juodaan 206 miljardia litraa pullovettä vuodessa.
Suomalaiset juovat lähes 2 miljardia litraa pullovettä vuodessa.
25 prosenttia pullotetusta vedestä juodaan valmistusmaan ulkopuolella.
Pullovesi aiheuttaa 600 kertaa enemmän ympäristöhaittoja kuin hanavesi. (KU)
www.pullovesi.fi