Teknologiateollisuus varoittaa taantumasta
Metallin syksyn neuvotteluihin Teknologiateollisuus lähtee tiukalla linjalla. Työmarkkinajohtaja Risto Alangon mukaan Suomella ei ole varaa palkkainflaatioon.
Suomessakin kannattaisi hänen mukaansa seurata Hollannin mallia ja tyytyä tuottavuuden mukaisiin korotuksiin. Hollannissa palkkoja nostettiin heinäkuun alussa 1,15 prosentilla. Ensi ja seuraavan vuoden korotukset ovat nekin prosentin luokkaa.
– Yritykset uskaltavat tehdä pitkäaikaisia sijoituksia vain, jos ne voivat luottaa työmarkkinatoimintaan ja sen kriisitietoisuuteen, Alanko huomautti.
Varsinkin Kreikan aiheuttama epäusko euroon synkentää teknologiateollisuuden näkymiä. Yritysten viennistä 70 prosenttia menee Eurooppaan.
Tilaukset ulkomaille ovat kasvaneet alkuvuodesta 11 prosenttia ja viime vuoden vastaavasta ajankohdasta peräti 25 prosenttia. Talouskriisiä edeltävään aikaan verraten tilauskanta on jäljessä neljänneksen. Elpymisestä huolimatta Teknologiateollisuudessa ollaan varsin varovaisia.
– Globaalin talouden synkät pilvet voivat purkautua ukkosmyrskyksi eli taantumaksi, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen varoitti torstaina.
Suomi on järjestön mukaan varsin haavoittuvainen, sillä täällä valmistetaan vaativia investointituotteita, mm. risteilijöitä. Niiden tilauksia tulee harvoin. Sen sijaan meiltä puuttuvat kotitalouksille kelpaavat tuotteet, joiden menekki nousee nopeasti taantuman jälkeen.
Tutkimus- ja kehitysmenoille halutaan veroetu
Uusien matkapuhelinten kaltaisten globaaleille markkinoille kelpaavien tuotteiden toivossa Teknologiateollisuus kiirehtii hallitukselta ratkaisuja tutkimus- ja kehitystoiminnan vauhdittamiseksi.
Järjestön mukaan Itävallan kaltainen reilu verovähennys tutkimus- ja kehitysmenoista olisi paikallaan Suomessakin. Itävallassa yritys saa vähentää tk-menonsa verotuksessa kaksinkertaisina tiettyyn rajaan saakka.
Verohelpotus lisäisi järjestön mukaan varsinkin pien- ja keskisuuren metallituoteteollisuuden investointeja ja omia tuotteita. Ne ovat nyt liian sidoksissa alihankkijarooliinsa.
Hallitusohjelman lupaukset energiaverotuksen oikaisemisesta tulee järjestön mukaan tehdä kiireesti, jotta Suomen vetovoima ulkomaisten sijoittajien silmissä kasvaisi ja tänne saataisiin työpaikkoja. Ulkomaisten investointien niukkuutta Teknologiateollisuus pitää alan pääongelmana.
”Tuotto tehtiin ulkomailla”
Metalliyritysten osavuosikatsausten hyvät tulokset ja tilauskannat kertovat Teknologiateollisuus ry:n mukaan vain osatotuuden.
Tilaukset kotimaassa ovat nousseet vuoden 2008 taantumaa edeltävälle tasolle, mutta viennissä ollaan jäljessä 40 prosenttia.
Vertailu taantumaa edeltävään tasoon on työmarkkinajohtaja Alangon mukaan perusteltua, sillä kustannukset ovat nousuvuosien tasolla.
Suurten yritysten hyvä tulos on järjestön mukaan tehty muualla kuin Suomessa. Turunen muistutti torstaina, että jo viime vuonna suomalaisten teknologiayritysten henkilöstöstä valtaosa eli 310 000 oli ulkomailla. Kotimaassa henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan. Kesäkuun lopussa 228 000 työskenteli teknologiateollisuudessa.