Paavo Arhinmäki korostaa kyselyn osoittavan myös, että kansalaiset ovat tyytyväisiä Suomen eurokriisiin ottamaan tiukkaan kantaan. Hän katsoo Vasemmistoliiton ja Sdp:n mukanaolon hallituksessa olevan ratkaiseva tekijä siinä, että linja on pysynyt tiukkana.
– Jos me emme olisi hallituksessa, ei Suomen eurolinja olisi tiukentunut sellaiseksi, mikä se nyt on.
Gallupin kysymyksenasettelussa Arhinmäki näkee moitteen sijaa, kun siinä lähdetään väitteestä, jonka mukaan Vasemmistoliitto olisi hallitusneuvotteluissa muuttanut aikaisemman kielteisen kantansa EU:n kriisimaiden tukemiseen ja puolue olisi aikaisemmin vastustanut kaikkia eurotukia ja olisi nyt ne hyväksymässä.
– Selvää on, että me olemme suhtautuneet eurotukeen kriittisesti. Vasemmistoliitto ei kuitenkaan missään vaiheessa sanonut, että ketään ei saa koskaan tukea, vaan me olemme vaatineet sijoittajien vastuuta.
Vasemmistoliiton linja näkyy
Arhinmäki arvelee eduskunnan suuren valiokunnan pääministeille antamisessa evästysohjeissa olevan paljon elementtejä, joita Vasemmistoliitto on vaatinut ihan alusta asti.
Suomi vaatii edelleen sijoittajien mukaantulon lisäksi vakuuksia uusille lainatuille, eikä yhteisvastuullisuutta eurokriiseissä maiden välillä hyväksytä. Väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n kasvattamista ei myöskään hyväksytä ja lähdetään siitä, että yksi elementti sen toteuttamisessa ovat transaktiotyyppiset veroratkaisut.
Vasemmistoliitto joutui puheenjohtajansa mukaan tulemaan eurokysymyksissä muita vastaan. Gallupin tulos osoittaa hänestä kuitenkin, että puolue voi olla tyytyväinen kannattajiensa sen linjauksille osoittamaan laajaan tukeen.
Torstaina Brysselissä kokoontuvan EU-päämiesten kriisikokouksen asialistalla on lisätuki Kreikalle.
Arhinmäen mukaan tuon kokouksen tulosta on vaikea ennakoida. Saksan ja Ranskan päämiehet pitävät tänään illalla kahdenkeskisen kokouksensa. Arhinmäki pitää hyvin ongelmallisena sitä, jos EU:n päätöksentekoa junaillaan tuollaisissa tapaamisissa.