Poliittisesta syksystä on tulossa ennenäkemättömän kuuma. Tämä näkyi keskiviikkona Porin SuomiAreenan poliittisessa paneelissa, jossa hallituspuolueiden ja opposition edustajat iskivät toisiaan vastaan ensimmäisen kerran eduskunnan ulkopuolella vaalien jälkeen.
Tilaisuuteen osallistui puolueiden puheenjohtajista vain vihreiden Ville Niinistö, mutta kakkosketjukin todisti mitä tuleman pitää. Syksyn suuri kysymys on mihin suuntaan Eurooppa menee; mitä tapahtuu velkaisille euromaille ja mikä tulee olemaan Suomen rooli.
Perussuomalaisia edusti ”vaalityömies” Matti Putkonen, jonka populismi ei juuri jää jälkeen Timo Soinista. Putkosen mukanaolo todisti, miten ohut perussuomalaisten esiintymiskykyisten kellokkaiden kerros on. Vasta vuosi sitten Putkonen jäi sosialidemokraattina eläkkeelle Metalliliitosta.
Paneelin perusteella keskustapuolueen kriisi vain syvenee.
Paneelin perusteella keskustapuolueen kriisi vain syvenee. Puolue näyttää unohtaneen presidentinvaalit ja keskittyvän runsaan vuoden kuluttua oleviin kuntavaaleihin. Tämä näkyi Kimmo Tiilikaisen puheenvuorossa, jonka mukaan kuntien vähentäminen tuntuu olevan hallitukselle pakkomielle. Mikäli keskusta häviää kuntavaaleissakin perussuomalaisille, sen putoaminen kymmenen prosentin puolueeksi on enemmän kuin todennäköistä.
Hallituspuolueiden tehtävänä on luotsata Suomi kunnialla eteenpäin, oli ympäristö sitten millainen tahansa. Nykyisestä oppositiosta ei ole vastuunkantajaksi. SDP:n Mikael Jungner totesikin, että perussuomalaisille tarjottiin kaikki mahdollisuudet vallankäyttöön, mutta valinta oli vastuun pakoileminen.
Oppositio arvosteli myös hallituksen säästötavoitteita. Esille nostettiin muka uutena asiana sadan miljoonan kohdentamattomat säästöt. Mitään uutta tämä ei kuitenkaan ollut, sillä hallitusohjelmassa asia on selvästi mainittuna. Siinä sanotaan, että hallituksen pitää budjettiriihessään päästä tällaisista säästöistä sopuun.
Vasemmistoliittoa paneelissa edustanut varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne muistuttikin, että hallitusohjelman mukaan taloustilanteeseen palataan vuosittain. Jos Suomella menee ennakoitua paremmin, niin sitten palveluja voidaan myös parantaa ennakoitua enemmän. Jos ei, niin sitten joudutaan säästämään. Tavallisen kansan kannalta on parempi, että Vasemmistoliitto on molemmissa vaihtoehdoissa hallituksessa.