Nita Rehtonen, 16 on marjatöissä jo konkari. Ensimmäistä kertaa jo kaksitoistavuotiaana mansikkakojussa autellut Rehtonen tietää, miten raskasta työtä marjojen myyminen on.
– Tämä on kivaa työtä, mutta ei ehkä uskoisi, kuinka rankkaa tämä oikeasti on. Kojussa pitää seistä monta tuntia ja on kuuma, eikä ole mitään ruokataukoja tai muita. Vessassa ehtii käydä pari kertaa päivässä, Rehtonen kuvailee.
Hän tekee seitsemän tuntista työpäivää.
Ensi kesänä torilla voisi olla laulava mansikkamyyjä.
– Viime kesänä tein kahdeksan tunnin päiviä. Kyllä heti huomaa, että on oikeasti iisimpää, kun tunteja on vain seitsemän.
Rehtonen palaa torille ensi kesänäkin, mikäli rahantarve yllättää.
– Tässä on suhteellisen hyvä palkka verrattuna siihen, mitä esimerkiksi kaupunki maksaa nuorille kesätyöntekijöille, hän sanoo.
– Tänne otetaan aika paljon nuoria töihin. Luulen ettei hirveän moni käy edes kyselemässä, että sinänsä tänne on ihan hyvät mahdollisuudet päästä.
Myyntityön ohessa Rehtonen on itsekin ehtinyt syömään jokusen litran marjoja, hän vinkkaakin Polkan olevan parasta mansikkaa.
Mansikka kulkee
Julia Delgado 17, myy marjoja, siivoaa ja on sosiaalinen. Vajaan viikon töitä tehnyt nuori nainen pitää työstänsä.
– Välillä kun pomot ovat stressaantuneet, niin se purkautuu meihin. Sitten on varmaan kaikilla huono päivä, mutta jos ei välitä siitä, niin kyllä mä tykkään olla täällä.
Tänä vuonna mansikkasato on hyvä ja se tuli yllättävän nopeasti, kiitos aurinkoisten päivien. Delgadon kojussa myydään mansikan lisäksi pensasmustikkaa.
– Mansikkaa menee enemmän, mutta ei mustikkaakaan paljon yli jää.
Tulevaisuudessa nuori nainen tahtoisi myymisen sijaan tehdä media-alan töitä.
– Olin viisi kuukautta työharjoittelussa mediapajalla, siellä tuli tehtyä paljon musiikkia ja muuta sellaista.
Marja-aiheisia kappaleita hän ei kuitenkaan ainakaan vielä ole kehitellyt. Ensi kesänä torilla voisi mahdollisesti kuitenkin olla laulava mansikkamyyjä.
– Katsotaan nyt, voisihan se olla aika uusi juttu, Delgado nauraa.
Nita Rehtonen kehottaa ostamaan mansikat torilta edes kerran kesässä, ihan jo pelkän fiiliksen vuoksi.
– Mansikoiden syömisestä tulee hyvää mieli ja se kuuluu mielestäni kesään, hän sanoo.
Mansikkatunnelmointiin ehtiikin vielä hyvin mukaan, sillä myyntisesonki kestää elo-syyskuulle.