Kokoomuksen Sauli Niinistö ilmoitti tiistaina asettuvansa ehdolle ensi tammikuussa pidettäviin presidentinvaaleihin. Tämä oli odotettu ilmoitus, sillä hän on keikkunut pitkään kaikkien gallupien kärjessä.
Vaikka Niinistön valinta näyttää nyt varsin selvältä, näin se ei välttämättä ole. Tästä on monta esimerkkiä. Riitta Uosukainen oli aikoinaan gallupien suosikki, mutta loppupelissä hänellä ei ollut mitään mahdollisuuksia.
Vihreät ovat asettaneet ehdokkaakseen kansanedustaja Pekka Haaviston ja perussuomalaisten ehdokas tulee olemaan puheenjohtaja Timo Soini. Muiden puolueiden ehdokkaat ovat täysin hakusessa. Keskusta etsii ehdokasta epätoivoisesti vanhojen politiikkojensa kaartista, mutta kukaan heistä ei pärjää Niinistölle ja Soinille.
Tarja Halonen valittiin presidentiksi molempien vasemmistopuolueiden tuella. Nyt sosialidemokraateilla ei ole vastaavaa ehdokasta. On selvää, että ehdokkaaksi pyrkivä oikeistodemari Lasse Lehtinen ei saa tukea vasemmalta.
Vasemmisto päättää omasta ehdokkaastaan syksyllä. Vaihtoehtoina ovat joko oman ehdokkaan asettaminen tai asettuminen jonkun muun puolueen ehdokkaan taakse.
Viimeksi Vasemmistoliitolla oli oma presidenttiehdokas vuonna 1994, jolloin puheenjohtaja Claes Andersson sai vaalien ensimmäisellä kierroksella äänistä 3,8 prosenttia. Toisella kierroksella hän asettui Martti Ahtisaaren taakse.
Tuolloin oman ehdokkaan asettamista perusteltiin sillä, että vaalikamppailun aikana puolueen arvot saavat näkyvyyttä. Ilman omaa ehdokasta puolue olisi vuoden julkisuudesta ulkona. Tämä on vakava perustelu tälläkin kerralla.
Toisaalta presidentinvaalit ovat osoittaneet, että ihmiset haluavat äänestää oikeasti presidenttiä, ei puoluetta. Tällä kerralla tilanne voi olla se, että toisella kierroksella mukana ei olisikaan edes vasemmistolaiselta vivahtavaakaan ehdokasta.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että helmikuussa 2012 pidettävällä toisella kierroksella ehdokkaina ovat Sauli Niinistö ja Timo Soini. Siinä onkin monella vasemmistolaisella pohdittavaa, kumpaa äänestää vai äänestääkö lainkaan.