Pitkän jahkailun jälkeen Sauli Niinistö ilmoitti pyrkivänsä tasavallan seuraavaksi presidentiksi. Niinistö ilmoitti tiistaina Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa pyrkivänsä ensin kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi ja jos hänet siihen tehtävään valitaan, koko tasavallan presidentiksi.
Tämä oli kuitenkin vain kursailua, sillä kokoomuslaiset tuskin ovat asiasta erimielisiä. Puoluesihteeri Tarja Turusen mukaan kokoomus päättää ehdokkaastaan ylimääräisessä puoluekokouksessa, joka pidetään marraskuun alussa. Tarkkaa päivämäärää ei ole vielä määrätty.
Niinistö perustelee ilmoituksensa ajankohtaa sillä, että hän haluaa nähdä miten laaja hänen kannatuksensa todellisuudessa on. Hän ilmoittaa pyrkivänsä kokoomuksen ehdokkaaksi, mutta toivoo tukea mahdollisimman laajoilta kansalaispiireiltä. Mitään kansalaisvaltuuskuntaa ei kuitenkaan ole suunnitelmissa perustaa.
Hallituksen teko viivästytti
Niinistö on keikkunut pitkään presidenttigallupien kärjessä, mutta ilmoitusta ehdokkaaksi ei tullut. Niinistö ilmoitti ennen eduskuntavaaleja tehneensä kyllä päätöksen, mutta kertovansa siitä myöhemmin.
– Eduskuntavaalit ovat aikanaan ja presidentinvaalit ovat aikanaan, sanoi Niinistö.
Niinistö sanoi valmistelleensa ehdokkuutensa ilmoittamasta jo kaksi kertaa aiemmin, mutta lykänneensä sitä keskeneräisten hallitusneuvottelujen takia. Kokoomuksen johdon hän sanoi olleen tietoinen hänen päätöksestään jo pitkään.
Puheet presidentin valtaoikeuksien kovasta kaventumista mietitytti pitkään myös Niinistöä, mutta hän sanoi todenneensa nykyisessä ilmapiirissä hengen, että presidentti-instituutiolla on edelleen merkitystä.
Natosta kansanäänestys
Niinistö oli kokoomuksen ehdokkaana presidentiksi vuonna 2006, mutta hävisi tuolloin koko vasemmiston ehdokkaalle Tarja Haloselle. Tämän Niinistö sanoo toimineen mielestään ”kaksi kautta hyvällä tavalla”.
Niinistö kuvailee seuraavaa presidenttikautta haasteelliseksi, koska eurooppalainen taloustilanne on mikä on. Hän kuvasi Kreikan tilannetta valetalouden kuplan puhkeamiseksi.
Ulkopoliittisesti Niinistö sanoo olevansa eurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän kehittämisen kannalla. Hän haluaisi eurooppalaisemman Naton, jota ei hallitse Nato-Venäjä-asetelma. Suomi voi liittyä Natoon vain kansanäänestyksen kautta.
Sauli Niinistö täyttää elokuussa 63 vuotta. Hän toimi Paavo Lipposen (sd.) sateenkaarihallituksen oikeusministerinä ja valtiovarainministerinä 1996-2003 ja eduskunnan puhemiehenä 2007-2011.
Presidentinvaalien ensimmäinen vaalipäivä 22. tammikuuta 2012.