Viimeinen sana
Kesä tuli ihan kalenterin mukaan. Edessä on koulujen päätösviikonloppu, jota juhlitaan perinteisin menoin. Ylioppilaslakin saaneiden lisäksi nykyään muistetaan myös oikeisiin ammatteihin valmistuneita nuoria. Juhlaan on aihetta.
Koulujen päätösviikonlopun perinteisiin on vakiintunut myös alaikäisten koululaisten reippaanpuoleinen kännääminen. Viikonloppu tulee taas näyttämään, että pykälät ja arkitodellisuus ovat nuorten alkoholin käytön osalta etääntyneet kovin kauas toisistaan.
Alkoholilain mukaan alle 18-vuotias ei saa pitää hallussaan mitään alkoholijuomaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n koululaistutkimuksen mukaan kuitenkin joka kolmas 15-vuotias suomalaisnuori käyttää alkoholia vähintään kerran kuukaudessa. Ja humalakokemuksetkin ovat tämänikäisten keskuudessa jo varsin yleisiä.
Viikonloppu tulee taas näyttämään, että pykälät ja arkitodellisuus ovat nuorten alkoholin käytössä etääntyneet kovin kauas toisistaan.
Poliisi valvoo koulujen päättymisviikonloppuna nuorten päihteiden käyttöä tehostetusti, mutta tehtävä on virkavallalle toivoton ja epäkiitollinen. Jos alaikäinen tavataan pullo kourassa, niin poliisihallituksen tiedotteen mukaan pullo lähtee ja päälle räpätään vielä 20 euron rikesakko. Eikä homma jää tähän, vaan asiasta menee tieto myös nuorten vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille.
Ryyppääminen näyttää vakiintuneen yleisemminkin osaksi kaikenlaista ilonpitoa. Jääkiekon MM-joukkueen kotiinpaluujuhla vahvisti käsitystä, jonka mukaan kännääminen kuuluu myös urheiluun.
Jyväskylän yliopiston yhteydessä toimivan Terveyden edistämisen tutkimuskeskuksen johtaja Lasse Kangas muistutti jokin aika sitten, ettei edes aktiivinen urheiluseuraharrastus varjele nuoria päihteiden käytöltä. WHO:n koululaistutkimukseen viitaten Kannas totesi urheiluseuroihin kuuluvien nuorten käyttävän alkoholia siinä missä muutkin.
Aikoinaan eräässä jyväskyläläisessä juniorijoukkueessa oli tapana kerätä sakkomaksuja treeneistä myöhästyneiltä ja ilman syytä poissa olleilta. Kauden päätteeksi kertyneet sakkorahat sitten ryypättiin porukalla.
Joo, joo. Siinä taas yksi varsinainen ilonpilaaja saarnaa.
Huoli nuorten ja varttuneempienkin liiallisesta ryyppäämisestä on perusteltua, sillä alkoholin liikakäyttö on yksi keskeisimpiä suomalaisen yhteiskunnan terveysuhkia. Alkoholi tappaa joka vuosi muutaman tuhat suomalaista. Suurin riski on pitkäaikaistyöttömillä, joista moni olisi työssä, jos päihdeongelmaan olisi ajoissa osattu puuttua.
Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkärin virasta eläköitynyt Antti Holopainen totesi muistelmakirjassaan Antti vasemmalta, että ”kuluneen 15 vuoden aikana päihdesairauksien merkitys kansanterveysongelmana on kasvanut hälyttävästi sekä työelämässä ja aktiivisessa työiässä olevien että nuorten keskuudessa”. Holopainen muistutti, että kasvava osa nuorista jää työelämän ulkopuolelle, kun hoitamaton päihdeongelma ehtii tehdä heistä kroonikoita jo ennen työelämään pääsyä.
Älkää minulta kysykö, mistä johtuu päihdeongelma. En minä tiedä. Mutta jotain tälle humalahakuiselle juomakulttuurille kannattaisi tehdä. Hommaa ei voi jättää yksistään puistossa viikonloppuna partioivien poliisien tehtäväksi.
Otetaan kesä vastaan hillityn hilpeästi.