Saksan hallituksen päätöksellä luopua kokonaan ydinvoimasta reilun kymmenen vuoden aikana on laajat heijastusvaikutukset. Saksassa on kaikkiaan 17 ydinreaktoria ja maan energiasta noin 23 prosenttia on tullut ydinvoimasta.
Saksan päätöksen laineet lyövät Suomeenkin.
Olkiluodon kolmosvoimala rakennetaan valmiiksi ja se alkaa aikanaan syöttää ydinsähköä verkkoon. Milloin se tapahtuu, sitähän ei tiedä kukaan?
Mitä tapahtuu periaateluvan saaneille Olkiluodon neloselle ja Fennovoiman pohjoiseen Suomeen suunnitellulle atomivoimalalle? Muuttuneessa tilanteessa niiden varsinaisista rakennusluvista käytäneen aikanaan vielä kova vääntö. Itsestään selvää ei ole, saavatko suunnitellut ydinvoimalat lupansa.
Fortumin hanke rakentaa uusi, entiset korvaava ydinvoimala Loviisaan sitä vastoin viivästyy ellei hautaudu kokonaan. Uuden hallituksen ohjelmasta tätä ydinvoimalaa ei ainakaan löydy. Tosin Fortumilla ei ole ihan tulenpalava kiire, sillä uudistetut Loviisan atomimyllyt pyörivät vielä ehkä parikymmentä vuotta.
Fukushiman ydinkatastrofi ja saksalaisten voimaloiden nyt todettu turvattomuus ovat johtaneet siihen, että ydinvoima on maailmanlaajuisesti vastatuulessa. Saksankin on vaikea pyörtää päätöstään.
Saksan päätös vaikuttanee lähitulevaisuudessa energian hintaan. Sähkö hinta jatkaa nousuaan muiden Euroopan maiden tapaan myös Suomessa. Maksajina ovat niin tavalliset kuluttajat kuin energiaa käyttävä teollisuus.
Voi olla, että suomalaisissa ydinvoimayhtiöissä hykerrellään käsiään. Ydinsähköstä tulee entistä selvemmin vientituote, kuten monet kriitikot keväällä ennen eduskunnan ydinvoimapäätöksiä ennakoivat. Periaatelupia perusteltiin ennen muuta sillä, että uusilla voimaloilla korvataan ongelmallisen venäläisen ydinsähkön tuontia. Nyt voi käydä niin, että Suomesta tulee venäläisen ydinsähkön kauttakulkumaa Saksaan.
Saksa joutuu joka tapauksessa korvaamaan poistuvan ydinsähkön jollakin muualla energialla. Myös energian säästöä tehostetaan Uusiutuville energialähteille voi koittaa kulta-ajat. Nyt odotetaan myös uusia innovaatioita ja tuotekehittelyä. Ellei siinä onnistuta niin, halvan energian ajat ovat entistä varmemmin ohi.