Hallitusneuvotteluja käydään visusti julkisuudelta piilossa. Neuvottelijoiden suut on tukittu, vain hallitustunnustelija Jyrki Kataisella (kok.) on oikeus puhua, mutta hän ei sano mitään.
Hiljaisuuden muuria perustellaan sillä, että kuuden puolueen täytyy löytää keskinäinen luottamus, mitä ei saa rikkoa mahdollisilla soraäänillä. Jos luottamusta ei löydy, niin yhteistyökään ei suju. Tämän lähtökohdan mukaan herkässä neuvottelutilanteessa keskeneräisistä asioista puhuminen voisi haitata neuvotteluja.
Perustellusti voidaan toisaalta kysyä, eikö kansalaisilla ole oikeus tietää, mitä kabineteissa tapahtuu ja vähintäänkin, mistä asioista kättä väännetään? Kansalaisten kannalta tärkeää olisi saada tietoa vähintäänkin talousratkaisujen perussuunnista ja ainakin siitä, miten suuri erimielisyyksien haarukka on. Kaikki pääneuvottelijat kuitenkin vakuuttavat, että neuvotteluilmapiiri on hyvä ja kaikki tekevät työtä tosissaan.
Puolueet olivat jo ennen vaaleja eri mieltä talouden perusteista eli siitä, miten suuri niin sanottu kestävyysvaje on ja miten se katetaan. Hallitusneuvotteluissa pitää nyt löytää yhteinen tulkinta siitä, mihin luvut perustuvat. Jos perustasta ei ole yksimielisyyttä, niin vaikea on rakentaa sen päälle muistakaan asioista yhteistä näkemystä.
Ennen vaaleja OECD arvioi kestävyysvajeen kahdeksaksi ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF kuudeksi prosentiksi. Valtiovarainministeriön arvio taas oli viisi, elinkeinoelämän Etlan 2,5 ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen 0,5 prosenttia. Haarukka on iso. Ketä pitäisi uskoa? Miten maata voidaan hallita, ellei talousluvuista olla yksimielisiä?
Kokoomus on vetänyt neuvotteluihin myös Nato-kortin. Oliko kyse tietoisesta pluffista? Ainakin kokoomuksessa vallan hyvin tiedetään, ettei Vasemmistoliitto hyväksy myötämielistä Nato-kantaa ja samanlaisia ajatuksia on muissakin hallitukseen pyrkivissä puolueissa.
Tiistai on neuvotteluissa tietynlainen välipäivä, sillä silloin kansanedustajat keskustelevat eduskunnassa Portugalin tukipaketista, jota muun muassa Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on ilmoittanut vastustavansa.