Palkansaajajärjestöille puhdas selkävoitto
Hallitus ja keskeiset työmarkkinajärjestöt SAK, STTK, Akava ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK pääsivät varhain keskiviikkoaamuna sopimukseen eläkeikää ja sosiaalitupoa koskevista erimielisyyksistä. Käytännössä lopputulos oli selkeä voitto palkansaajajärjestöille, sillä hallitus peruu suunnitelmansa eläkeiän nostamisesta 65 vuoteen nykyisestä 63 vuodesta.
Hallitus ja järjestöt ilmoittivat olevansa yhtä mieltä todellisen eläkkeellesiirtymisiän uskottavasta nostamisesta vähintään kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä. Nykyisin eläkkeelle siirrytään keskimäärin 59,4 vuoden iässä. Linjaukset tämän tavoitteen saamiseksi jätettiin Jukka Rantalan johtamalle eläkeneuvotteluryhmälle, joka on tähänkin mennessä neuvotellut eläkeratkaisut.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei suostunut myöntämään hallituksen kärsineen asiassa totaalista tappiota. Myöskään työmarkkinajohtajat eivät hennonneet vääntää veistä haavassa,
– Tässä ei olisi tarvittu tällaista episodia. Ehkä nyt opitaan neuvottelutavasta ja asioiden lähestymisestä, tokaisi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) järjestöjen ja hallituksen yhteisessä tiedotustilaisuudessa.
Sopu merkitsee Ihalaisen mukaan sitä, että lauantaiksi suunniteltu suuri luottamusmieskokous ja muut palkansaajajärjestöjen valmistelemat toimet peruutetaan.
STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpään (sd.) mukaan myönteistä kiistassa oli se, että ammattiyhdistysliikkeen edunvalvonta on koettu tärkeäksi ja ihmiset ovat olleet valmiina toimimaan.Sopimuksessa todetaan, että sosiaalitupoon liittyvät uudistukset toteutetaan työmarkkinajärjestöjen esittämällä tavalla. Hallitus sitoutuu myös noudattamaan omaa hallitusohjelmaansa, jonka mukaan kaikki työeläkepolitiikkaa koskevat asiat valmistellaan yhteistyössä keskeisten työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Rantalan työryhmän tulee laatia linjaukset vuoden 2009 loppuun mennessä. Työryhmä toimii yhteistyössä valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajien kanssa. Vanhasen mukaan tämä on uutta, vaikka todellisuudessa käytäntö on tähänkin asti ollut sama.
Erityistä huomiota työryhmän tulee kiinnittää huomiota sellaisiin toimenpiteisiin, jotka edesauttavat muun muassa työhyvinvointia, työssä jaksamista ja osaamista. Keskeiset työmarkkinajärjestöt perustavat lisäksi erillisen työryhmän käsittelemään näitä kysymyksiä. Akavan puheenjohtajan Matti Viljasen mukaan esille otetaan myös työelämän alkupään ongelmat eli miten koulutettu väestö saataisiin nykyistä nopeammin työelämään.
Rantalan työryhmän tulee edelleen seurata vuoden 2005 eläkeuudistuksen vaikuttavuutta keskimääräiseen eläkkeellesiirtymisiän nousuun. Kaikki työryhmien esittämät linjaukset käsitellään sopimuksen mukaan kolmikantavalmistelussa.
Eläkeikä
säilyy ennallaan
Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopimus merkitsee, että vuoden 2005 eläkeuudistus on edelleen voimassa. Sen mukaan eläkkeelle voi siirtyä joustavasti 62–67 vuotiaana.
– Vanhuuseläkeikä säilyy nykyisenä. Se on hyvä malli, jossa ihmisillä on oikeus tehdä henkilökohtaisia valintoja, sanoo Ihalainen.
Hallitus sitoutui siihen, että se ei ryhdy tästä työstä poikkeavien eläkepoliittisten päätösten valmisteluun ja toimeenpanoon. Jonkinlaiseksi muodolliseksi lepytykseksi hallitukselle voidaan lukea sopimuksen kirjaus, jonka mukaan nyt ”haetaan vaihtoehtoisia malleja hallituksen linjaukselle eläkeiän alarajan nostamisesta.
Eläkekiistassa syrjässä ollut kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen piti tärkeänä viestinä ulospäin, että ”suomalaiset hoitavat hommansa vaikeinakin aikoina.” Hänen mukaansa kysymys poliittisesta voitosta on toisarvoista saavutetun tavoitteen rinnalla.
Sopimukseen pääsyssä ratkaisevassa asemassa oli KU:n tietojen mukaan EK:n johtaja Lasse Laatunen, joka lyhytsanaisesti ilmoitti työnantajien olevan tyytyväisiä syntyneeseen sopimukseen. Hänen mukaansa nyt on lopetettava riitely hallituksen käyttämästä menettelytavasta ja keskityttävä keskiviikkona sovittujen tavoitteiden toteuttamiseen.