Kokoomuksen ja SDP:n sopu Portugalin ja muiden EU:n velkamaiden tukemisesta avasi keskiviikkona yhden umpisolmun ja heitti samalla hallitukseen pyrkineet perussuomalaiset oppositioon.
Kun vaalien ainoa voittaja jää hallituksen ulkopuolelle, niin maahan perustetaan viiden hävinneen puolueen ”luuserihallitus”. Uuden hallituksen rungon muodostavat kokoomus ja SDP. Jotta sinipunahallituksella olisi riittävän vahva enemmistö eduskunnassa, siihen tarvittiin mukaan kaksi tai kolme muuta ”luuseria” apupuolueeksi.
Hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) antoi torstaina viidelle puolueelle maanantaihin asti aikaa miettiä, lähtevätkö ne mukaan hallitukseen.
Katainen jättikin keskustan ja vasemmiston pois hallituskaavailuistaan.
Ulosjääminen on suuri pettymys Timo Soinille, jonka kehonkieli torstain tiedotustilaisuudessa kertoi, että Perussuomalaiset ja ennen muuta hän itse yrittivät tosissaan päästä hallitusvaltaan. Soinin puolueelle ei kuitenkaan haluttu antaa mitään erioikeuksia, ja kun perussuomalaiset itse eivät olleet halukkaita tekemään mitään kompromisseja, niin tilanne oli selvä.
Kulisseissa on varmasti käyty koko ajan myös julkisuudelta salassa taustaneuvotteluja. Kabinettien pudotuspeleissä kaikki ehkä meni juuri niin kuin suunniteltiin. Hallitustunnustelijalla lienee ollut jo hyvissä ajoin ennen keskiviikkoiltaa tietoa siitä, että hän saa enemmistöhallituksen kasaan ilman perussuomalaisiakin. Torstaina heti kun Soini oli heittänyt pyyhkeen kehään, hallitusovelle kolkuttivat ensin RKP ja kohta perässä kristillisdemokraatit.
Vihreiden venkoilusta taas on voinut jo muutaman päivän päätellä, että puolueen hallitustaival saa sittenkin jatkoa, vaikka puheenjohtaja Anni Sinnemäki heti vaalien jälkeen puhui varsin painokkaasti oppositioon menosta. Nyt vihreillä on viikonvaihde aikaa päättää, mitä he oikeasti haluavat.
Veret seisauttaneen vaalitappion kokenut keskusta ei hallitukseen haikaillut. Myös Vasemmistoliitto paalutti omat ehtonsa sen verran tiukasti, että ainakaan kokoomuksen kanssa niistä ei olisi yksimielisyyttä löytynyt. Katainen jättikin keskustan ja vasemmiston pois hallituskaavailuistaan. Vasemmistoliiton osalta siihen vaikutti varmaan myös, että puolue perussuomalaisten tapaan on koko ajan vastustanut Portugalin EU-tukipakettia.
Eurotukia ainakin sanallisesti ennen vaaleja vastustaneilla demareilla voi olla oman väkensä kanssa edessä vaikeat ajat, sillä SDP:n ja kokoomuksen tekemä kompromissi sisältää lopultakin, ehkä pankkiveroa lukuunottamatta, vain varsin kosmeettisia muutoksia EU-politiikkaan.
Jos asetelmat säilyvät tällaisina viikonvaihteen ylikin, niin jo ensi viikolla alkaa olla selviää, että maa saa sinipunaisen, vaalien häviäjistä muodostetun enemmistöhallituksen, mutta myös erityisen vahvan ja moniäänisen opposition.