Keskustelu Tampereen pormestarimallin toimivuudesta ryöpsähti ilmoille koko laajuudessaan, kun Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irene Roivainen (vihr.) antoi Aamulehdelle haastattelun (AL 1.5.) Turun tauti -elokuvan katsottuaan.
Jutun otsikko Tampereen Turun tauti tulkittiin vihjailuksi väärinkäytöksistä. Roivaisen kritiikki kohdistui aivan toisaalle.
– En väittänyt, että meillä virkamiehet tai luottamusmiehet rötöstelisivät.
Tampereen kaupunkikuvassa on toki yhäkin nähtävissä merkkejä vuosikymmenten takaisesta taudista, joka muistuttaa kovasti Turun tautia. Mutta sitä vanhaa tautia Roivainen ei nyt halua ruotia.
Akuutissa Tampereen taudissa on Roivaisen mukaan kyse siitä, että kaupungin uusi toimintamalli ei ole palauttanut riittävästi valtaa luottamushenkilöille.
Pormestari Timo P. Nieminen (kok.) ei niele Roivaisen väitettä ollenkaan.
– Mehän olemme lisänneet luottamushenkilöiden valtaa.
Nieminen muistuttaa, että luottamushenkilöitä ovat muun muassa hän itse ja neljä apulaispormestaria.
– Ennen tässä oli kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat. Onhan tämä ihan eri asia. Ja me olemme vielä valtuutettujakin, Nieminen sanoo.
Hän lisää, että Tampereella ole kaikissa elimissä enemmän luottamushenkilöitä kuin muissa kaupungeissa.
Valmistelun aloite
tultava politiikasta
Roivainen myöntää, että ajat ovat kyllä parantuneet.
– Lähtökohtaisesti meidän luottamusmiehillä on nyt valtaa. Meillä on pormestari ja neljä apulaispormestaria.Silti valtaa on karannut luottamushenkilöiltä.
Roivainen kiinnittää huomiota kahteen asiaan.
Apulaispormestareiden valta on hänen mukaansa pientä tilaajapäälliköihin nähden. Roivainen ihmettelee – vaikka oli itsekin aikanaan keskustelemassa johtosäännöistä – esimerkiksi sitä, miksi apulaispormestareille ei ole anettu esittelyoikeutta kaupunginhallitukseen.
Toisen huomio liittyy uuteen johtajien kokoukseen, johon kuuluvat pormestari ja ylin konsernijohto.
– Tällaisen koalition perustaminen on johtosääntöjen mukaan mahdollista. Mutta vaikuttaa siltä, että se on ottanut itselleen myös tehtäviä, jotka kuuluvat politiikalle.
Johtajien kokoukselle sopii Roivaisen mukaan operatiivisten asioiden valmistelu, mutta vasta sen jälkeen kun poliitikot ovat ne ensin linjanneet.
Suuri joukko
hankala
Pormestari Nieminen kertoo, että kaupunginhallitukseen ja suunnittelujaostoon asiat valmistelevaan kaupungin johtoryhmään kuuluu kaikkiaan 16 virka- ja luottamushenkilöä.
– Siellä totesimme, että on hankalaa, kun näin suuri joukko aloittaa valmistelun. Siksi keskeiset johtajat valmistelevat asiat, jotka sitten tulevat johtoryhmään, Nieminen kertoo.
Tähän konsernijohtajien kokoukseen osallistuvat pormestarin lisäksi konsernijohtajat Pekka Palola, Kari Kankaala ja Juha Yli-Rajala, jotka kaikki ovat kaupunginhallituksen esittelijöitä sekä kehitysjohtajat Kari Hakari ja Kristiina Michelsson. Mukana ovat myös pormestarin esikunnan päällikkö Kirsi Koski, kaupunginhallituksen sihteeri, päätösvalmistelun päällikkö Ritva Salisma.
Kerran kuussa kokoontuva johtajakokous ei Niemisen mukaan päätä muuta kuin sen muodon, jolla asia lähetään johtoryhmään.
Apulaispormestareista Nieminen toteaa, että ovat lautakuntien puheenjohtajia ja täyspäiväisiä luottamusmiehiä. He valmistelevat yhdessä tilaajapäälliköiden kanssa asiat, jotka tulevat lautakuntaan.
– Jos apulaispormestari ei ole valmisteluun osallistu, se on hänen oma valintansa. Ja vaikka tilaajapäällikkö esittelisikin asian, päättämässä on kuitenkin apulaispormestari.
Vallaton
valtuusto
Roivaisen mukaan valtuuston ja valtuuston puheenjohtajiston valta on heikentynyt. Esimerkkinä hän mainitsee palveluverkkosuunnitelmasta päättämisen viime vuonna ilman, että asiaa tuotiin ollenkaan valtuustoon.
– Kuitenkin kyse oli tärkeästä, koko kaupunkia koskevasta palveluverkosta, kuten kouluista, sosiaali- ja terveysasemista.
Roivainen vertaa valtuuston puheenjohtajan asemaa Tampereella ja muissa kunnissa, ja näkee hurjan valtavajeen kotikaupungissaan.
– Minä usein viimeisenä saan tietää mitä tapahtuu.
Roivainen onkin juuri perustanut uuden foorumin, johon hänen lisäksensä kuuluvat valtuuston varapuheenjohtajat Marjatta Stenius-Kaukonen (vas.) ja Elina Siren (kok.).
Foorumi aloitti viime maanantaina työskentelynstä. Jatkossa kerran kuukaudessa puheenjohtajista istuu samassa pöydässä apulaispormestarien, ryhmien puheenjohtajien kanssa.
– Ja pormestarilta pyydetään, että hän tuo siihen pöytään kaikki vireillä olevat asiat kerran kuukaudessa, Roivainen sanoo.