SAK:n poliittiset ryhmät ovat päässeet sopimukseen yhteisestä esityksestä SAK:n edustajakokouksen vaalivaliokunnalle. Sen mukaan SAK:n puheenjohtajana jatkaa Lauri Lyly, 58, (sd.) ja hallituksessa valittavana varapuheenjohtajana Matti Huutola, 52, (vas.). Täten vasemmistoryhmällä säilyy hallituksen varapuheenjohtajan paikka, vaikka Rakennusliitto ilmoitti jättäytyvänsä poliittisten ryhmien ulkopuolelle.
SAK:n suuret liitot, mukana Rakennusliitto, pyysivät talvella Lylyä jatkamaan tehtävässään ja saivat häneltä myöntävän vastauksen. Varapuheenjohtajaan Rakennusliitto ottaa kantaa uuden hallituksen kokouksessa. Puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan Rakennusliitolla ei ole kuitenkaan omaa ehdokasta varapuheenjohtajaksi.
Vasemmistoryhmän puolesta neuvottelemassa ollut PAMin varapuheenjohtajan Kaarlo Julkusen mukaan poliittisten ryhmien neuvottelut sujuivat rakentavassa yhteisymmärryksen hengessä.
– Jos ristiriitoja on, ne eivät ole poliittisia, vaan liittyvät liittojen välisiin näkemyseroihin eri asioissa.
Huutola kiertää kenttää
Huutola ilmoitti vasemmistoryhmän yksimieliseen pyyntöön suostuvansa jatkamaan hallituksen varapuheenjohtajana SAK:n työ- ja elinkeinojohtajan toimen ohella.
– Minulla on nyt yksi täysi kausi takana ja koen, että minulla on osaamista ja yhteiskuntasuhteita, joilla olisi hyötyä koko SAK:lle, sanoo Huutola.
Julkusen mukaan Huutola on kasvanut tehtävässään ja tämän osoittaa muun muassa hänen nimittämisensä vaativaan työ- ja elinkeinojohtajan tehtävää,
– Matin yksi vahvuus on se, että hän kiertää laajasti kenttää ja tekee myös yritysvierailuja.
Rakennusliitosta ja Lapista kotoisin oleva Huutola valittiin SAK:n hallituksen varapuheenjohtajaksi vuonna 2004 Pekka Ahmavaaran (vas.) siirtyessä eläkkeelle. Huutola toimi Vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 1998–2003 ja puolueen varapuheenjohtajana 2001–2004.
Hallitus pienenee
SAK:n hallitukseen valitaan liittojen edustajat liittojen jäsenmäärien perusteella. Tulevaan hallitukseen esitetään 20 jäsentä, joista 14 olisi sosialidemokraatteja, 5 vasemmistolaisia ja yksi sitoutumaton eli Rakennusliiton edustaja. Hallituksen paikkamäärä putoaa nykyisestä kahdella ja molemmat poliittiset ryhmät kärsivät yhden paikan menetyksen.
Hallitukseen valitaan edustajat liitoista niiden liittokokousvaaleissa saamien äänien perusteella. Varsinaisten jäsenten lisäksi hallitukseen valitaan henkilökohtaiset varajäsenet sekä yleisvarajäseniä.
Alkuvalmisteluissa on liitojen poliittiset ryhmät tunnustettu ja tunnistettu. Liittokokouksessa ei etukäteiskaavailujen mukaan järjestetä poliittisten ryhmien kokouksia, jos niitä ei erimielisyyksien takia tarvita.
Liittokokous valitsee hallituksen lisäksi 119 edustajaa SAK:n valtuustoon ja sille puheenjohtajiston.
Edustajakokous Tampereella
SAK:n 18. edustajakokous pidetään 6.–8. kesäkuuta Tampere-talolla. Joka viides vuosi kokoontuva edustajakokous on SAK:n korkein päättävä elin.
Ammattiliitot valitsevat kokoukseen 270 edustajaa. Edustajat on pääsääntöisesti valittu liittojen valtuustoissa ja he ovat hallintojen edustajia.
SAK:n sääntöjen mukaan kukin jäsenliitto valitsee kutakin alkavaa 3 000 henkilöjäsentään kohden yhden edustajan ja riittävän määrän varaedustajia 30 000 jäseneen saakka. Sen ylimenevältä osalta liitto valitsee yhden edustajan alkavaa 5 000 henkilöjäsentään kohden ja riittävän määrän varaedustajia.
SAK:n jäsenmäärä oli 1.1.2011 liittojen ilmoituksien mukaan 1 039 555.