Terrorismista väitellyt Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen opettaja, tohtori Leena Malkki sanoo, ettei al-Qaidan myyttiseksi johtohahmoksi nousseen Osama bin Ladenin surmaaminen lopeta terrorismia.
Al-Qaida ei ole yhtenäinen verkostoitunut järjestö vaan eräänlainen ideologinen liike, johon kuuluu toisistaan riippumattomia terroristiyksiköitä. Malkin mukaan bin Laden ei ole ollut pitkään aikaan korvaamaton – vaikka hänestä nyt tuleekin terroristeille marttyyri.
Marttyyriuden vuoksi Malkki ennustaa, että odotettavissa on lähiaikoina kostoiskuja.
Iranin vallankumous ja Hizbollahin menestys virittivät islamistista terrorismia.
Malkin mukaan etupäässä muut asiat kuin bin Ladenin surmaaminen ratkaisevat terrorismin tulevaisuuden.
Malkki sanoo, että arabimaailman kevääksi nimetyt tapahtumat Tunisiassa, Egyptissä ja muualla vievät islamistiselta terrorismilta terää. Ääriaineksilla ei ole ollut osaa näissä menestyksekkäissä protestiliikkeissä.
Vasemmiston ja islamilaisuuden
ääriliikkeissä samankaltaisuutta
Malkki näkee ranskalaisen islamtutkijan Olivier Royn tavoin yhtäläisyyksiä vasemmistolaisten ja islamilaisten ääriliikkeiden välillä.
Malkin mukaan 1960- ja 70-lukujen eurooppalainen äärivasemmistolainen terrorismi sai mallinsa maolaisilta sisseiltä ja kaupunkisotaa käyneiltä uruguaylaisilta Tupamaros-sisseiltä.
Ääri-islamistien vuosikymmenten takainen rohkaiseva impulssi tulee Iranin vallankumouksesta ja Hizbollahin menestyksestä Libanonissa 1980-luvun alkupuolella.
– Ideologia on ajan henkeä ja heijastaa aikakauden poliittista ilmapiiriä eikä ole syy terrorismille mitenkään. Jostain tulee esimerkki siitä, että terroritaktiikka voisi toimia omassa maassa.
– Olivier Roy on sitä mieltä, että jihadistinen euroislam on yhden sortin anti-imperialistisen ja antikapitalistisen 70-luvun protestin uudelleen syntyminen, yhdistettynä tiettyyn uskonnolliseen aspektiin.
– Punaisen armeijakunnan (RAF) mielestä terrori-iskut Euroopassa olivat siten järkeviä, että niillä heikennettiin imperialistista vihollista sisältä käsin. Se on vähän samanlainen ilmiö kuin näissä jihadistisissa liikkeissä. Niillä on tältä osin sama perusajatus.
Aiheesta enemmän perjantaina 6.5.2011 ilmestyneessä Viikkolehdessä.