Toukokuun työmarkkinatilanteesta on tulossa kiivas, mutta ratkaisuja saadaan vielä odottaa. Suurista sopimusaloista katkolla on tällä hetkellä viestintäala. Työtaisteluvaiheeseen ovat edenneet paperiteollisuuden toimihenkilöt. Lakon uhka on päällä apteekkialalla.
Toukokuun suurin neuvottelu koskee teknologiateollisuutta. Työmarkkinoiden ankkurisopimukseksi mielletystä Metallityöväenliiton ja Teknologiateollisuus ry:n välisestä työehtosopimuksesta käydään toukokuun aikana neuvotteluja. Valmista pitäisi tulla kuun loppuun mennessä.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto on vaitonainen neuvotteluista. Spekulaatiota tai edes neuvottelupäiviä ei haluta julkisuuteen antaa. Työmarkkinamaailmassa se tarkoittaa yleensä, että sopimus on syntymässä sopuisissa tunnelmissa.
– Olemme sopineet, että tiedotamme neuvottelujen kulusta myöhemmin, Aalto totesi.
Huhtikuussa Aalto kuitenkin vahvisti, että neuvottelut alkavat joko vappua edeltävällä viikolla tai heti vapun jälkeen.
Apteekkilakkoa sovitellaan
Palvelualojen ammattiliittoon kuuluvat apteekkien työntekijät uhkaavat lakolla, jonka on määrä alkaa 11. toukokuuta, jos alalla ei sitä ennen päästä sopuun.
Lakon sovittelu alkoi maanantaina valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla.
Lakko uhkaa Yliopiston Apteekkia, 22 muuta apteekkia sekä niiden sivuapteekkeja. Kokonaan Suomen lääkehuolto ei vaarannu, ja sairaat saavat lääkkeensä lakosta huolimatta. Lakko ei koske hätätyötä eikä tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.
PAMin tavoitteena on saada apteekkien työntekijöille 55 euron palkankorotus. Työantajat ovat tarjonneet 1,3 prosentin yleiskorotusta, mikä PAMin mukaan korottaisi taulukkopalkkoja vain 19–24 euroa. Lisäksi työnantajat tarjoavat syksyllä jaettavaa apteekkikohtaista 0,9 prosentin erää.
PAMin mukaan erimielisyyttä ovat aiheuttaneet palkankorotuksen lisäksi vuosiloma sekä koulutukseen ja kuntoutukseen ohjaaminen.
Journalistit lakkoon?
Varsin pienelle huomiolle julkisuudessa on jäänyt, että lehdistön työehtosopimus meni katkolle huhtikuun lopussa.
Journalistien kanssa samaan aikaan katkolla on graafisen teollisuuden koko tuotantoketju painotaloista lehdenjakajiin. Sähköisen puolen toimitusten eli radion ja television henkilöstöllä työehtosopimukset ovat voimassa. Lehdistön lakko on mahdollinen, joskin epätodennäköinen. Ala oli viimeksi lakossa 1980-luvun alussa.
Viestintäalan suurin kiistakysymys koskee palkkausta ja työnantajien esittämää niin sanottua kriisipykälää. Sen mukaan paikallisesti voitaisiin sopia palkkojen korotusten siirtämisestä tai niistä luopumisesta osittain tai kokonaan. Sopimus tulisi tehdä kirjallisesti ja sen taustalla tulisi olla yhteisesti todetut talousvaikeudet.
Viestintäalan neuvotteluja jatketaan tiistaina. Alaa edustavat ammattiliitot eli Suomen Journalistiliitto, ammattiliitto Pro sekä Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM eivät ole jättäneet lakkovaroituksia.